Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рішення сесії №18/25 «Про звернення депутатів Ратнівської селищної ради VIII скликання до Міністерства охорони здоров’я України, Комітету охорони здоров’я України та Кабінету Міністрів України»

Кількість переглядів: 91
Скликання: 8 скликання
Сесія: 18 сесія 14.07.2022
Тип документу: Рішення сесії
Дата: 14.07.2022
Автор: Антонюк Олена Яківна
Номер документу: 18/25
Назва документу: Про звернення депутатів Ратнівської селищної ради VIII скликання до Міністерства охорони здоров’я України, Комітету охорони здоров’я України та Кабінету Міністрів України
Прикріплені файли:
  1. Про звернення депутатів Ратнівської селищної ради VIII скликання до Міністерства охорони здоров’я України, Комітету охорони здоров’я України та Кабінету Міністрів України (0.03 МБ)

 
РАТНІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ

14 липня 2022 року                        смт Ратне                                                 № 18/25

Про звернення депутатів Ратнівської селищної ради VIII скликання до Міністерства охорони здоров’я України, Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування та Кабінету Міністрів України

Відповідно до статей 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 140 Конституції України, Регламенту Ратнівської селищної ради VIІI скликання, Ратнівська селищна рада 

ВИРІШИЛА:

1. Підтримати звернення депутатів Ратнівської селищної ради до Міністерства охорони здоров’я України, Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування та Кабінету Міністрів України щодо недопущення реформи охорони здоров’я 2023 року.
2. Направити звернення до Міністерства охорони здоров’я України, Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування та Кабінету Міністрів України. 
3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань охорони здоров’я людини, соціального захисту населення та у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.


Селищний голова                                                                                Віталій БІРУК


Прийнято на ХVІІІ черговій сесії
Ратнівської селищної ради 
від 14.07.2022 № 18/25

ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Ратнівської селищної ради VIII скликання до Міністерства охорони здоров’я України, Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування та Кабінету Міністрів України щодо недопущення реформи охорони здоров’я 2023 року

Ми, депутати Ратнівської селищної ради, висловлюємо глибоку повагу та звертаємося до Вас щодо запропонованого Міністерством охорони здоров’я України до запровадження в 2023 році проєкту реформи закладів охорони здоров’я, 
Згідно з цим проєктом комунальне некомерційне підприємство «Ратнівська центральна районна лікарня» Ратнівської селищної ради включена до закладів охорони здоров’я загального типу, де не передбачено наступні напрямки медичної допомоги: акушерсько-гінекологічний, інфекційний та медичної реабілітації. 
Інформуємо, що комунальне некомерційне підприємство «Ратнівська центральна лікарня» Ратнівської селищної ради обслуговує 52 тисячі населення, а це 5 громад (весь колишній Ранівський район). 
Для жителів громад, яких обслуговує заклад, це питання є дуже важливим, оскільки відстань до найвіддаленіших населених пунктів сягає 68-ми км, до того ж більша частина доріг без твердого дорожнього покриття, а тому, час доїзду до м. Ковель становитиме близько 2-ох годин, що створює надзвичайно серйозні проблеми (своєчасність консультацій, обстеження тощо) для пацієнтів з акушерсько-гінекологічною чи інфекційною патологією, що в результаті призведе до значного збільшення летальних наслідків. 
Окремо зазначаємо, що напрямки медичної допомоги, які згідно з проєктом пропонуються виключити, досить активно розвиваються в нашому медичному закладі
Для надання кваліфікованої та якісної медичної допомоги у 2020-2021 роках придбано дороговартісне обладнання на суму 24 млн грн, половина з якого використовується для надання допомоги інфікованим хворим.
Комунальне некомерційне підприємство «Ратнівська центральна районна лікарня» Ратнівської селищної ради є єдиним у Волинській області медичним закладом з повністю боксованим інфекційним відділенням, яке розгорнуте на 30 ліжок (при потребі – 58 ліжок із залученням боксованого дитячого відділення). В 2020 році в інфекційному відділенні проліковано 501 хворий на COVID-19, у 2021 році – 735 осіб.
Реабілітаційний напрямок стаціонарної медичної допомоги в нашому закладі розвивається з 2007 року, а це набагато раніше ніж в інших медичних закладах Волинської області і тому користується значним попитом серед пацієнтів, в тому числі і за межами зони обслуговування лікарні. 
Лише у 2021 році на суму до 2 млн грн придбано обладнання для реабілітації, працевлаштовано 6 спеціалістів для надання реабілітаційних послуг. Щомісяця до 65 пацієнтів проходить стаціонарне лікування по реабілітаційному напрямку, причому, для цієї категорії хворих облаштовуються не тільки стаціонарні місця, а й сама прилегла територія лікарні. У перспективі створення сучасного реабілітаційного комплексу: встановлення басейну, вуличних реабілітаційних майданчиків тощо. 
Звертаємо увагу, що при виключенні з переліку акушерсько-гінекологічного, інфекційного та реабілітаційного напрямів медичної допомоги, які надає комунальне некомерційне підприємство «Ратнівська центральна районна лікарня» Ратнівської селищної ради, виходячи з принципу фінансування «гроші йдуть за пацієнтом», утримання інших та допоміжних служб стає в подальшому неможливим. 
Жителям громад, які обслуговуються комунальним некомерційним підприємством «Ратнівська центральна районна лікарня» Ратнівської селищної ради, ця ситуація сприймається дуже бурхливо та насторожено, що може призвести до додаткового напруження серед населення у такий надскладний час. 
Також важливим є той факт, що з Ратнівщини було призвано до Збройних Сил України значну частину чоловічого населення, які при поверненні додому потребуватимуть проходження реабілітації, в тому числі психологічної. Вже сьогодні вони в публічному просторі висловлюють занепокоєння, викликане запропонованими змінами в системі охорони здоров’я.   
З огляду на вищевикладене, враховуючи стан комунального некомерційного підприємства «Ратнівська центральна районна лікарня» Ратнівської селищної ради, кількість обслуговуючого населення та територію обслуговування, просимо Вас при обговоренні проєкту медичної реформи передбачити можливість комунальному некомерційному підприємству «Ратнівська центральна районна лікарня» Ратнівської селищної ради як загальному закладу охорони здоров’я надавати медичну допомогу за напрямками стаціонарної медичної допомоги: акушерсько-гінекологічний, інфекційний та медичної реабілітації.


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь