Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рішення сесії №32/16 «Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Ратнівської селищної ради»

Кількість переглядів: 283
Скликання: 8 скликання
Сесія: 32 сесія 05.10.2023
Тип документу: Рішення сесії
Дата: 05.10.2023
Автор: Денисюк Олександр Федорович
Номер документу: 32/16
Назва документу: Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Ратнівської селищної ради
Прикріплені файли:
  1. Завантажити рішення (0.07 МБ)

 
РАТНІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
КОВЕЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
VIIІ СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ

05 жовтня 2023 року                        смт Ратне                                               № 32/16

Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Ратнівської селищної ради

Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту», з метою забезпечення організованого проведення конкурсного відбору на заміщення вакантних посад керівників закладів загальної середньої освіти Ратнівської селищної ради, Ратнівська селищна рада
 
ВИРІШИЛА:

1.    Затвердити Положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Ратнівської селищної ради, що додається.
2.    Рішення Ратнівської селищної ради від 23.04.2021 року № 7/7 «Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Ратнівської селищної ради» вважати таким, що втратило чинність.
3.    Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань освіти, культури, депутатської діяльності та етики, захисту прав людини, дотримання регламенту, законності, правопорядку, боротьби із злочинністю та у справах сім’ї, молоді та спорту. 

Селищний голова                                                                      Віталій БІРУК


ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Ратнівської селищної ради
від 05.10.2023 року № 32/16
 


ПОЛОЖЕННЯ
про конкурс на посаду керівника
закладу загальної середньої освіти Ратнівської селищної ради


1. Це Положення визначає процедуру проведення конкурсу на посаду керівника закладу загальної середньої освіти (далі – заклад освіти), підпорядкованого управлінню гуманітарної політики Ратнівської селищної ради, безпосередньо відділу освіти управління гуманітарної політики Ратнівської селищної ради (далі – відділ освіти).
2. Посаду керівника закладу освіти може обіймати особа, яка є громадянином України, вільно володіє державною мовою, має вищу освіту ступеня не нижче магістра (спеціаліста), стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менше трьох років, організаторські здібності, стан фізичного і психічного здоров’я, що не перешкоджає виконанню професійних обов’язків, пройшла конкурсний відбір та визнана переможцем конкурсу на посаду керівника закладу загальної середньої освіти відповідно до цього Положення.
3. Призначення керівника закладу освіти здійснюється управлінням гуманітарної політики Ратнівської селищної ради за результатами конкурсу на посаду керівника закладу загальної середньої освіти (далі – конкурс), що проводиться відповідно до цього Положення, шляхом укладення строкового трудового договору (контракту).
Контракт укладається на шість років на підставі рішення конкурсної комісії. Після закінчення строку, на який укладено контракт, трудові відносини припиняються та не можуть бути продовжені на невизначений строк.
З особою, яка призначається на посаду керівника закладу освіти вперше, укладається контракт строком на два роки. Після закінчення строку дії такого контракту та за умови належного його виконання сторони мають право продовжити строк дії відповідного контракту ще на чотири роки без проведення конкурсу.
Особа не може бути керівником одного і того ж закладу освіти більше ніж два строки підряд (крім тих, що розташовані в населених пунктах з одним закладом загальної середньої освіти). До першого шестирічного строку включається дворічний строк перебування на посаді керівника закладу освіти, призначеного вперше.
4. Підставою для проведення конкурсу є прийняття рішення Ратнівською селищною радою про проведення конкурсу. 
Підставами для прийняття відповідного рішення є:
1) утворення нового закладу загальної середньої освіти;
2) наявність вакантної посади керівника закладу загальної середньої освіти;
3) прийняття рішення щодо припинення (розірвання) трудового договору (контракту) з керівником закладу загальної середньої освіти.


5. Рішення про проведення конкурсу приймає Ратнівська селищна рада:
1) одночасно з прийняттям рішення про утворення нового закладу загальної середньої освіти;
2) не менше ніж за два місяці до завершення строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником закладу загальної середньої освіти;
3) упродовж десяти робочих днів з дня дострокового припинення договору, укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, чи визнання попереднього конкурсу таким, що не відбувся.
6. Конкурс складається з таких етапів:
1) прийняття рішення про проведення конкурсу та затвердження складу конкурсної комісії;
2) оприлюднення оголошення про проведення конкурсу;
3) прийняття документів від осіб, які виявили бажання взяти участь у конкурсі;
4) перевірка поданих документів на відповідність встановленим законодавством вимогам;
5) допущення кандидатів до участі у конкурсному відборі;
6) ознайомлення кандидатів із закладом освіти, його трудовим колективом та представниками батьківського самоврядування закладу освіти;
7) проведення конкурсного відбору;
8) визначення переможця конкурсу;
9) оприлюднення результатів конкурсу.
7. Загальна тривалість конкурсу не може перевищувати двох місяців з дня його оголошення.
8. Оголошення про проведення конкурсу оприлюднюється на вебсайті Ратнівської селищної ради та вебсайті закладу освіти наступного робочого дня з дня прийняття рішення про проведення конкурсу та має містити:
1) найменування і місцезнаходження закладу;
2) найменування посади та умови оплати праці;
3) кваліфікаційні вимоги до керівника закладу відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту»;
4) вичерпний перелік, кінцевий термін і місце подання документів для участі у конкурсі;
5) дату та місце початку конкурсного відбору, його складові та тривалість;
6) прізвище та ім’я, номер телефону та адресу електронної пошти особи, яка уповноважена надавати інформацію про конкурс та приймати документи для участі у конкурсі.

9. Для організації проведення конкурсу Ратнівською селищною радою утворюється комісія з проведення конкурсу на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Ратнівської селищної ради (далі – конкурсна комісія) та затверджується її персональний склад. 
10. Керівництво роботою конкурсної комісії здійснює її голова, а в разі його відсутності – заступник голови конкурсної комісії. Веде протокол засідання відповідальний секретар конкурсної комісії.
11. Загальна чисельність членів конкурсної комісії становить від 6 до 15 осіб, до складу якої на паритетних засадах входять: представники Засновника (депутати Ратнівської селищної ради (не більше однієї особи від однієї фракції чи групи)), представники Ковельської районної державної адміністрації чи представники управління Державної служби якості освіти у Волинській області (державні службовці), представники Ратнівської об’єднаної профспілкової організації працівників освіти і науки України та інших громадських формувань у сфері освіти. 
12. У роботі конкурсної комісії з правом дорадчого голосу можуть брати участь представники органів громадського самоврядування закладу освіти, на посаду керівника якого оголошено конкурс.
13. До складу конкурсної комісії не може бути включена особа, яка:
1) визнана в установленому законом порядку недієздатною або цивільна дієздатність якої обмежена;
2) має судимість або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення;
3) відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» є близькою особою учасника конкурсу або особою, яка може мати конфлікт інтересів.
14. Члени конкурсної комісії зобов’язані:
1) брати участь у роботі конкурсної комісії та голосувати з питань порядку денного;
2) заявляти самовідвід у разі наявності чи настання підстав, передбачених пунктом 13 Положення, що унеможливлюють їх участь у складі конкурсної комісії.
15. Конкурсна комісія є повноважною за умови присутності на її засіданні не менше двох третин від її затвердженого складу. Рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього проголосували більшість членів затвердженого складу комісії. Члени конкурсної комісії можуть висловити свою окрему думку з відповідного питання, яка додається до протоколу засідання.

16. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови конкурсної комісії.
17. Конкурсна комісія та її члени діють на засадах неупередженості, об’єктивності, незалежності, недискримінації, відкритості, прозорості, доброчесності. Не допускається будь-яке втручання в діяльність конкурсної комісії, тиск на членів комісії та учасників конкурсу.
18. Організаційною формою роботи конкурсної комісії є засідання. Рішення конкурсної комісії оформлюється протоколом, який підписується всіма присутніми членами конкурсної комісії та оприлюднюється на офіційному вебсайті Ратнівської селищої ради впродовж одного робочого дня з дня проведення засідання конкурсної комісії.
19. Для участі у конкурсі необхідно подати такі документи: 
- заява про участь у конкурсі з наданням згоди на обробку персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних»;
- автобіографія та/або резюме (за вибором учасника конкурсу);
- копія паспорта громадянина України;
- копія документа про вищу освіту (з додатком, що є його невід’ємною частиною) не нижче освітнього ступеня магістра (спеціаліста);
- документ, що підтверджує вільне володіння державною мовою;
- копія трудової книжки чи інших документів, що підтверджують стаж педагогічної (науково-педагогічної) роботи не менше трьох років на день їх подання (крім приватних та корпоративних закладів освіти);
- довідка про відсутність судимості;
- довідка про проходження попереднього (періодичного) психіатричного огляду;
- мотиваційний лист, складений у довільній формі.
Особа може надати інші документи, що підтверджують її професійні та/або моральні якості.
Визначені у цьому пункті документи подаються особисто (або подає уповноважена згідно з довіреністю особа) до конкурсної комісії у 30-ти денний термін з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурсу.
Уповноважена особа конкурсної комісії приймає документи за описом, копію якого надає особі, яка їх подає.
20. Упродовж п’яти робочих днів з дня завершення строку подання заяви та документів для участі в конкурсі конкурсна комісія:
- перевіряє подані документи на відповідність встановленим законодавством вимогам;
- приймає рішення про допущення та/або недопущення до участі у конкурсному відборі;


- оприлюднює на офіційному вебсайті Ратнівської селищної ради перелік осіб, яких допущено до участі у конкурсному відборі (далі – кандидати);
- делегує представника від конкурсної комісії для організації та ознайомлення кандидатів із закладом освіти, його трудовим колективом та представниками батьківського самоврядування не пізніше п’яти робочих днів до початку проведення конкурсного відбору.
21. До участі у конкурсному відборі не можуть бути допущені особи, які:
1) не можуть обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту»;
2) подали не всі документи, визначені цим Положенням відповідно до вимог чинного законодавства, для участі в конкурсі;
3) подали документи після завершення строку їх подання.
22. Конкурсний відбір переможця конкурсу здійснюється за результатами:
1) перевірки знання законодавства у сфері загальної середньої освіти, зокрема Закону України «Про освіту», Закону України «Про повну загальну середню освіту», а також Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 року № 988-р;
2) перевірки професійних компетентностей шляхом письмового вирішення ситуаційного завдання;
3) публічної та відкритої презентації державною мовою перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти, а також надання відповідей на запитання членів конкурсної комісії щодо проведеної презентації.
23. Кандидати, які допущені до конкурсного відбору, проходять перевірку на знання законодавства України у сфері освіти, загальної середньої освіти у формі письмового іспиту та вирішення письмового ситуаційного завдання з метою об’єктивної оцінки та перевірки знання законодавства України у сфері загальної середньої освіти та професійних компетентностей кандидата на посаду керівника закладу освіти.
24. Письмовий іспит, вирішення письмового ситуаційного завдання та презентація перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти проводяться в один день.
25. Перелік питань з перевірки знання законодавства для конкурсного відбору на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Ратнівської селищної ради визначені у Додатку 1 до цього Положення.
Перелік ситуаційних завдань для конкурсного відбору на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Ратнівської селищної ради визначені у Додатку 2 до цього Положення.


Критерії оцінювання для конкурсного відбору на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Ратнівської селищної ради визначені у Додатку 3 до цього Положення.
26. Ратнівська селищна рада забезпечує відеофіксацію та (за можливості) відеотрансляцію конкурсного відбору з подальшим оприлюдненням на офіційному вебсайті Ратнівської селищної ради впродовж одного робочого дня з дня його проведення.
27. Конкурсна комісія упродовж двох робочих днів з дня завершення конкурсного відбору визначає переможця конкурсу та оприлюднює результати на офіційному вебсайті Ратнівської селищної ради та на офіційному вебсайті закладу освіти.
28. Конкурсна комісія визнає конкурс таким, що не відбувся, якщо:
1) відсутні заяви про участь у конкурсі;
2) до участі у конкурсі не допущено жодного кандидата;
3) жодного з кандидатів не визначено переможцем конкурсу.
У разі визнання конкурсу таким, що не відбувся, проводиться повторний конкурс.
29. Протягом трьох робочих днів з дня визначення переможця конкурсу управління гуманітарної політики Ратнівської селищної ради призначає переможця конкурсу на посаду та укладає з ним строковий трудовий договір. 
 

Додаток 1
до Положення

Перелік питань
з перевірки знання законодавства для конкурсного відбору на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Ратнівської селищної ради

I.    Питання для перевірки знання Закону України «Про освіту»:
1. Поняття автономії закладу освіти.
2. Перелік документів, до яких заклад освіти зобов’язаний забезпечити відкритий доступ на своєму вебсайті.
3. Перелік документів, якими визначаються повноваження (права і обов’язки) та відповідальність керівника закладу освіти.
4. Забезпечення права на безоплатну освіту.
5. Принципи, за якими здійснюється зовнішнє незалежне оцінювання.
6. Органи самоврядування в закладі освіти.
7. Підстави для утворення інклюзивного класу в закладі освіти.
8. Типові ознаки булінгу (цькування).
9. Документ, на основі якого розробляється освітня програма.
10. Обов’язки батьків здобувачів освіти.
11. Повноваження наглядової (піклувальної) ради закладу освіти.
12. Джерела фінансування здобуття особами повної загальної середньої освіти.
13. Проведення внутрішнього моніторингу якості освіти.
14. Періодичність проходження та види атестації педагогічних працівників.
15. Суб’єкт здійснення державного нагляду (контролю) у сфері освіти.
16. Рівні повної загальної середньої освіти.
17. Повноваження місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в галузі освіти.
18. Права та обов’язки Засновника закладу освіти.
19. Організація освітнього процесу за сімейною (домашньою) формою здобуття освіти.
20. Обов’язки здобувачів освіти.
21. Робочий час педагогічного працівника.
22. Складники системи освіти.
23. Організація навчання здобувачів освіти за мережевою формою здобуття освіти.
24. Види державної автономії закладу освіти.
25. Індивідуальні форми здобуття освіти. 


II. Питання для перевірки знання Закону України «Про повну загальну середню освіту»:
1. Типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти.
2. Заклади загальної середньої освіти, за якими не закріплюється територія обслуговування.
3. Тип закладу освіти, який забезпечує здобуття базової середньої освіти.
4. Установчі документи закладу загальної середньої освіти.
5. Реорганізація та ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості.
6. Внутрішні структурні підрозділи, які можуть функціонувати у складі закладів загальної середньої освіти.
7. Періодичність проведення інституційного аудиту закладу загальної середньої освіти.
8. Утворення, реорганізація, ліквідація чи перепрофілювання (зміна типу) закладу загальної середньої освіти.
9. Стратегія розвитку закладу загальної середньої освіти.
10. Управління закладом загальної середньої освіти.
11. Відповідальність за організацію харчування учнів у закладі загальної середньої освіти.
12. Відповідальність педагогічних працівників, відносно яких встановлено факт порушення академічної доброчесності.
13. Педагогічне навантаження вчителя на одну тарифну ставку.
14. Педагогічне навантаження асистента вчителя інклюзивного класу закладу загальної середньої освіти.
15. Розподіл педагогічного навантаження в закладі загальної середньої освіти.
16. Навчальний рік та режим роботи закладу загальної середньої освіти.
17. Форми здобуття загальної середньої освіти.
18. Документи про освіту.
19. Зарахування учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти.
20. Кількість учнів у класі (наповнюваність класу) державного, комунального закладу освіти.
21. Заохочення і відзначення здобувачів освіти.
22. Учасники освітнього процесу закладу загальної середньої освіти.
23. Громадське самоврядування в закладі освіти.
24. Організація інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти.
25. Система управління закладом загальної середньої освіти.


III.    Питання на знання Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року:
1. Проблема, яка визначена для розв’язання відповідно до Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року.
2. Мета Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року.
3. Випускник нової української школи – це…
4. Шляхи та способи розв’язання проблеми відповідно до Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року.
5. Етапи реалізації Концепції державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року.
6. Державні стандарти загальної середньої освіти, на яких повинне ґрунтуватися реформування змісту загальної середньої освіти згідно Концепції НУШ.
7. Ключові компетентності здобувачів освіти, визначені в Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року?
8. Для досягнення мети Концепції «НУШ» необхідно забезпечити ….
9. Реформування структури загальної середньої освіти передбачає перехід до ….
10. Профільна школа академічного спрямування сприятиме ….
 
                                                                                                       


Додаток 2
до Положення

Перелік ситуаційних завдань для конкурсного відбору на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Ратнівської селищної ради:
 
Ситуація 1. До директора закладу освіти звертається молода вчителька і повідомляє, що учень 8 класу на уроці обізвав її нецензурними словами. 
Чи можливо таке в Вашому закладі освіти? Як директору правильно вирішити цю ситуацію? 
Ситуація 2. До директора закладу освіти звернулися батьки учениці 8 класу з тієї причини, що однокласник їхньої дочки виставив у соцмережі відео, на якому зафіксоване її побиття іншими учнями.
Чи адресним є звернення батьків? Якими мають бути дії директора у такому випадку? 
Ситуація 3. Територія школи не ізольована від селища. Як результат - на території закладу відпочивають мешканці селища, розпивають алкоголь, палять цигарки, вигулюють собак. 
Яким чином адміністрація школи може домогтися порядку на території освітнього закладу? Хто може допомогти у вирішенні цього питання? 
Ситуація 4. Директор закладу освіти заходить до класу і бачить на дошці карикатуру на себе. Вона виразна, смішна, об’єктивна. Клас мовчки очікує реакції директора. 
Як Ви вважаєте, чи могло таке трапитися з Вами? Що має зробити директор закладу?
Ситуація 5. До Вас, як до директора закладу освіти звернувся батько учня 9 класу з вимогою бути присутнім під час проведення державної підсумкової атестації. 
Що з цього приводу зазначено в Положенні про державну підсумкову атестацію? Складіть алгоритм Ваших дій для вирішення цієї ситуації.
Ситуація 6. Делегація від батьків другокласників звернулась до директора школи з проханням перевести у інший клас учня, який порушує дисципліну, обзиває дітей, мотивуючи свою вимогу тим, що переживають за життя і здоров’я своїх дітей. Батьки поводяться категорично, обіцяють звернутися до органів управління освітою.
Чи мають таке право батьки учнів? Які дії директора закладу освіти?
Ситуація 7. У дівчинки зіпсувалися взаємини з класним керівником. На її уроках Наталка не відповідає, на спроби з’ясувати ситуацію відповідає грубощами або вперто мовчить. Прохання і вимоги не виконує, порушує 

дисципліну, причому робить це демонстративно, підкреслюючи свою неповагу до вчительки. 
Як установити нормальні взаємини між учнем і вчителем? Яка повинна бути порада директора закладу освіти вчительці?
Ситуація 8. Конфлікт відбувся між молодою вчителькою музики і учнем 6 класу Ігорем, важким, запальним хлопчиком із кризової сім’ї, який не користується в класі авторитетом. Тривав урок музики, учителька оголосила оцінки за вікторину, проведену на минулому уроці. Ігорю здалося, що вчителька занизила йому оцінку. Він грубо обізвав її та вийшов із класу. Вчителька веліла переказати Ігорю, щоб до неї на урок він більше не приходив.
Чи правильна поведінка вчителя? Як установити нормальні взаємини між учнем і вчителем музики? 
Ситуація 9. Директор закладу освіти усвідомив, що у педагогічному колективі працює педагог, який має непересічні лідерські здібності і є неформальним лідером у колективі. Тобто є потенційним його конкурентом.
Як правильно вибудувати службові відносини з таким педагогом? Що має зробити керівник закладу? 
Ситуація 10. Заступники директора школи мають великий досвід управлінської роботи, але гальмують інноваційні проєкти в закладі освіти, при цьому уміють переконливо доводити свою правоту. 
Як вплинути на таких заступників? Чи можна замінити таких заступників?  
                                                                                                                   


Додаток 3
До Положення

Критерії оцінювання для конкурсного відбору на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Ратнівської селищної ради

Перевірка знання законодавства України у сфері загальної середньої освіти проводиться шляхом складання письмового іспиту.
Перед проходженням письмового іспиту кожен кандидат пред’являє паспорт або документ, який посвідчує особу.
Під час проведення письмового іспиту кандидатам забороняється користуватися додатковими електронними приладами, підручниками, навчальними посібниками, іншими матеріалами, а також спілкуватись один з одним. У разі порушення зазначених вимог кандидат відсторонюється від подальшого проходження конкурсу, про що складається відповідний акт, який підписується присутніми членами конкурсної комісії.
Під час письмового іспиту перевіряються знання законодавства України у сфері загальної середньої освіти, зокрема Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», а також Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 року № 988-р.
Екзаменаційні білети затверджуються головою конкурсної комісії. До кожного білета включається по два питання на перевірку знання Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» та одне питання на перевірку знання Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 року № 988-р. Всього 5 питань.
Кількість екзаменаційних білетів має бути не менше 10.
Іспит складається державною мовою письмово за екзаменаційними білетами, які пропонуються кандидату за його вибором і відкриваються у його присутності під час складання письмового іспиту.   
При підготовці відповідей на питання білета кандидат здійснює записи на аркуші з кутовим штампом Ратнівської селищної ради, обов’язково вказавши прізвище, ім’я та по батькові, номер білета та питання, зазначені у білеті.
Після підготовки письмових відповідей на кожному аркуші проставляються підпис кандидата та дата складання письмового іспиту.     
Загальний час для проведення письмового іспиту становить не менше 60 хвилин.


Для оцінки знань кандидатів використовується п’ятибальна система:
1) п’ять балів виставляються кандидатам, які виявили глибокі знання Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» та знання Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 року № 988-р.;
2) чотири бали виставляються кандидатам, які виявили повні знання Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» та знання Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 року № 988-р.;
3) три бали виставляються кандидатам, які виявили розуміння поставлених питань в обсязі, достатньому для подальшої роботи;
4) два бали виставляються кандидатам, які розуміють основні поняття нормативно-правових актів, але в процесі відповіді допустили значну кількість помилок;
5) один бал виставляється кандидатам, які не відповіли на питання у встановлений строк.
Після закінчення часу, відведеного на складання письмового іспиту, проводиться перевірка відповідей та їх оцінювання. Оцінка здійснюється усіма членами комісії. Члени конкурсної комісії приймають рішення щодо оцінки відповіді на кожне питання екзаменаційного білета. Такі оцінки виставляються на аркуші з відповідями кандидата.
Визначення результатів іспиту здійснюється кожним членом конкурсної комісії індивідуально та вноситься до відомості про його результати. Остаточною оцінкою у балах за іспит є середнє арифметичне значення індивідуальних оцінок членів конкурсної комісії. З результатами іспиту має бути ознайомлений кожний кандидат.
Аркуші з відповідями кандидатів зберігаються разом з іншими матеріалами та документами конкурсної комісії в управлінні гуманітарної політики Ратнівської селищної ради.
Кандидати, які набрали загальну суму балів, що не є нижчою 50 відсотків від максимальної суми балів, яка може бути виставлена під час надання відповідей, вважаються такими, що успішно склали іспит та допущені до наступного етапу конкурсу.
Кандидати, які набрали менше 50 відсотків від максимальної суми балів, вважаються такими, що не склали іспит та не допущені до наступного етапу конкурсу.

Вирішення ситуаційного завдання проводяться з метою об’єктивного з’ясування спроможності кандидатів використовувати свої знання, досвід під час виконання посадових обов’язків, а також, з метою комплексної перевірки кандидатів на відповідність професійній компетентності, оцінки комунікаційних якостей та вміння приймати рішення.
Допущені до наступного етапу конкурсу кандидати розв’язують одне ситуаційне завдання із запропонованих (за своїм вибором). При вирішенні ситуаційного завдання кандидат здійснює записи на аркуші з кутовим штампом Ратнівської селищної ради. Перед відповіддю обов’язково вказуються прізвище, ім’я та по батькові кандидата.
Після підготовки відповіді на аркуші проставляються підпис кандидата та дата складання іспиту.     
Розв’язання ситуаційного завдання кандидатами є успішним, якщо проведений детальний аналіз описаної ситуації, визначена і обґрунтована проблема для вирішення, розроблене управлінське рішення розв’язання проблеми, виявлені ризики і припущення. 
На розв’язання ситуаційного завдання кандидатові надається 30 хвилин.
Після розв’язання ситуаційного завдання або після закінчення часу, відведеного на його розв’язання, кандидати надають секретарю свої відповіді.
Конкурсна комісія для оцінювання результатів розв’язання ситуаційного завдання виставляє:
3 бали – ситуація розв’язана у межах вимог чинних нормативно-правових актів без можливого розвитку конфліктної ситуації;
2 бали – ситуація розв’язана, проте учасник демонструє незнання окремих нормативно-правових актів, що стосуються ситуації. Розвиток конфліктної ситуації не передбачається;
1 бал – хід розв’язання ситуації спонукає до розвитку конфлікту, є ознаки порушення нормативно-правових актів;
0 балів – учасник не орієнтується у можливих шляхах розвитку конфліктної ситуації.         
Визначення результатів розв’язання ситуаційних завдань здійснюється кожним членом конкурсної комісії індивідуально та вноситься до відомості про результати розв’язання ситуаційних завдань. Остаточною оцінкою у балах за розв’язання ситуаційного завдання є середнє арифметичне значення оцінок членів конкурсної комісії.
Після оцінювання члени конкурсної комісії надають відомості про результати розв’язання ситуаційних завдань кандидатів секретарю комісії. 

Кандидати, які отримали середній бал 1,5 або нижче не можуть бути допущені до наступного етапу конкурсу.

Публічна та відкрита презентація проєкту перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти має становити не більше десяти сторінок у форматі Word, шрифтом Times New Roman, 14 пт., 1,5 інт. та проходить за наступним регламентом:
- виступ кандидата – до 20 хвилин;
- запитання та обговорення – до 20 хвилин.
Публічні та відкриті презентації, виконані будь-якою мовою, крім української, оцінюються як такі, що не відповідають вимогам.
Під час презентації не ставляться запитання щодо політичних поглядів, релігії, етнічного походження, матеріального становища, соціального походження або питання, які можуть бути розцінені як дискримінаційні.
Оцінювання (за ступенем вираженості) здійснюється за такими критеріями:
- наявність чітко сформульованої мети та завдань розвитку закладу;
- наявність чітко вираженого терміну реалізації завдань та їх досягнення;
- наявність аналізу сучасного стану закладу, визначення наявних проблем;
- новизна, використання інноваційних методів та прийомів в управлінській діяльності;
- залучення колективу до інноваційної діяльності, участі у проєктах тощо;
- переваги обраного шляху розвитку закладу.
Максимальна кількість балів – 5 балів.
Визначення результатів презентації та співбесіди здійснюється кожним членом конкурсної комісії індивідуально. Остаточною оцінкою у балах є середнє арифметичне значення оцінок членів конкурсної комісії, що вносяться до відомості про результати оцінювання презентації та співбесіди.
Загальний підсумок результатів конкурсу здійснюється у балах, які визначаються як сума оцінок за результатами письмового іспиту на знання законодавства про освіту, вирішення ситуаційного завдання, публічної та відкритої презентації проєкту перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти та співбесіди.
За результатами конкурсу комісія приймає рішення про визначення переможця конкурсу та рекомендує начальнику управління гуманітарної політики Ратнівської селищної ради призначити його на посаду керівника закладу освіти шляхом укладення строкового трудового договору (контракту).


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь