Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Курс Ратнівської громади – позитивні зміни та розвиток

Дата: 01.02.2021 10:16
Кількість переглядів: 620

Фото без опису

Консультанти Волинського регіонального відділення Асоціації міст України, які працюють в області в межах проєкту «ПУЛЬС», що його Асоціація міст України втілює за підтримки USAID, на чолі Виконавчою директоркою РВ АМУ Мар’яною Конончук, із виїзною консультацією відвідали Ратнівську селищну територіальну громаду (РАТНІВСЬКА ГРОМАДА (ОТГ).
У зустрічі взяли участь Ратнівський селищний голова Віталій Бірук, його заступник, представники виконавчого комітету, структурних підрозділів ради, старости й інші самоврядці.
Очільник громади, відрекомендувавши гостей із Луцька – виконавчу директорку РВ АМУ Мар’яну Конончук, консультантів – з бюджетних питань Василя Грома, з правових – Валентина Малиновського, з питань комунікацій Тамару Зубенко, закликав присутніх взяти від зустрічі максимальну користь для себе і для громади.
Розпочинаючи консультацію пані Конончук наголосила, що вона відбувається завдяки тому, що Ратнівська селищна рада вже багато років – муніципалітет-член Асоціації міст України, що сприятиме і подальшій співпраці.
«Заохочую звертатися до аналітиків АМУ, адже спеціально створена ціла структура, щоб обслуговувати громади – члени Асоціації міст України – в усіх галузях: освіта, культура, фінансова сфера, медицина, ЖКГ, соцзахист, організація роботи старостинських округів і не тільки, – сказала виконавча директорка РВ АМУ. – Ми розраховуємо на активну співпрацю з вами і наша допомога вам не завадить, бо в громаді відбувається багато змін пов’язаних із завершенням адміністративно-територіального поділу. Зокрема, йдеться про передачу майна ліквідованих районів громадам, роботу старостинських округів, а, згодом, і налагодження роботи ЦНАПу та інше».
Вона також розповіла про роботу АМУ, як головного лобіста інтересів ОМС на рівні держави та здобутки в обстоюванні місцевого самоврядування. Мар’яна Конончук наголосила, що стараннями Асоціації для громад вдалося зберегти 13,4% акцизу на пільне, який тепер зараховуватимуть до місцевих бюджетів на постійній основі. Окрім того, Асоціації міст України спільно з народними депутатами вдалося відвоювати 60% ПДФО, адже в громад мали намір забрати 20% ПДФО, щоб наповнювати бюджети новостворених районів. Також представники АМУ на Волині звернули увагу присутніх на те, що всі постанови Кабміну України погоджують із АМУ.
До речі, завдяки діям Асоціації міст України із захисту інтересів громад вдалося зберегти 155 млрд гривень у 2020 році та 153 млрд – у Держбюджеті-2021.
Під час виїзної консультації консультанти проєкту «ПУЛЬС» та виконавча директорка Волинського регіонального відділення АМУ Мар’яна Конончук відповіли майже на два десятки запитань, які до їхнього приїзду підготували ратнівські самоврядці.
Зокрема, йшлося про: покращення інфраструктури на території Ратнівської селищної ради; охорону громадського порядку; покращення екологічного стану території громади; про ефективну організацію роботи відділу ЦНАП та роботу реєстраторів на відділених робочих місцях у старостатах; програмне забезпечення АСКОД чи «Вулик» для ЦНАПу; перспективи отримання державної субвенції на створення і роботу ЦНАПу. Не оминули увагою і передачу майна комунальної власності районів громаді; «переміщення» посадовців із Ратнівської селищної ради у Виконавчий комітет ради; переведення посадовців місцевого самоврядування з Ратнівської селищної ради у Виконавчий комітет на рівнозначні чи нижчі посади; передачу архівних справ по юридичних особах та ФОПах і речових прав; врегулювання на законодавчому рівні сплати податку з доходів фізосіб за місцем розташування підрозділу (відділення, відділу) не юридичної особи, а саме йшлося про пункт пропуску «Доманове»; про впорядкування укладання угод із сусідніми громадами щодо фінансування відвідування їхніми дітьми музичної школи Ратнівської громади; створення Центру культури та дозвілля шляхом перейменування Ратнівського районного будинку культури з приєднанням до нього сільських будинків культури та клубів, як філій, а також підпорядкування йому Ратнівської музичної школи, як розпорядника коштів нижчого рівня; важливість ведення правильної інформаційної політики у громаді, роботу сайту та формування іміджу тергромади через сторінки у соцмережах та ЗМІ, інше.
На ці та інші запитання, які виникали під час обговорення, присутні отримали вичерпні відповіді. Ратнівській самоврядці заручилися підтримкою в подальшій роботу представників Волинського РВ Асоціації міст України, яка їм ще знадобиться не раз, адже плани у прикордонної Ратнівської територіальної громади – стати флагманом місцевого самоврядування на Півночі Волинської області та взірцевими воротами в Україну.

За матеріалами Волинського регіонального відділення Асоціації міст України



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь