Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩО ТАКЕ ПАТРОНАТ?

Дата: 27.04.2021 10:49
Кількість переглядів: 575

Фото без опису

Дитинство – без сумнівів найщасливіший період життя кожного з нас. Навіть будучи дорослими, ми часто пригадуємо теплі та радісні моменти з далекого дитинства. А часом, у вирі життєвих негараздів, так  хочеться повернутися в той час, коли, міцно тримаючись за руку мами, впевнено і так «по дорослому» крокував на шкільні уроки; час, коли найбезпечнішим місцем на землі були татові обійми, які рятували не лише від хулігана Сашка, а навіть від сердитого Бабая; час, коли з нетерпінням чекав зимових свят, бо ж саме тоді здійснювалися всі найзаповітніші бажання… або не здійснювалися…
Для когось дитинство, на превеликий жаль, не таке кольорове і безтурботне як для решти дітей. Приємних спогадів там зовсім мало. У тих спогадах мама не проводжає до школи, не тішить смачненьким, і тато не захищає від старших хлопчаків, не обіймає, і на Новий Рік чудо так і не трапляється … 
В Україні нині налічується понад 700 інтернатних закладів для дітей, в яких перебуває близько 106 700 неповнолітніх. З метою зменшення кількості дітей, які виховуються в державних закладах в Україні з 2017 року триває впровадження реформи «деінституалізації». Реформа спрямована на повернення дітей в біологічні сім`ї та, у разі відсутності такої можливості, виховання дітей в умовах максимально наближених до сімейних, шляхом влаштування дітей в прийомні сім`ї та дитячі будинки сімейного типу.
Сім’я патронатних вихователів – це найперший крок до збереження сім’ї для дитини. Якщо сталося якесь лихо і дитина залишилась без батьківського піклування, або ж в рідній сім’ї їй загрожує небезпека і дитину терміново вилучають, її передають не в інтернат чи притулок, а в родину патронатних вихователів.

ЩО ТАКЕ ПАТРОНАТ ?

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім`ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. 
Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками чи законними представниками, надання їй та її сім`ї послуг, спрямованих на повернення в сім`ю відповідно до найкращих інтересів дитини.
Обов`язки, права та відповідальність патронатного вихователя під час перебування дитини у його сім`ї визначаються договором про патронат над дитиною, який укладається між органом опіки та піклування, сім`єю патронатного вихователя та батьками дитини (в разі влаштування дитини за їхньою згодою).  
Патронатний вихователь так само, як прийомні батьки, повинен пройти спеціальне навчання та медичне обстеження. 

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ТРЕБА, ЩОБ СТАТИ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ?

Кандидати у патронатні вихователі подають до соціального закладу за місцем їх проживання, зокрема до Комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Ратнівської селищної ради, такі документи: 
заяву кандидата у патронатні вихователі; 
копію паспорта громадянина України;
копію трудової книжки (у разі наявності);
висновки про стан здоров`я кандидата в патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним;
довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім`ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;
копію документа, що підтверджує право власності або користування  житловим приміщенням;
письмову згоду на влаштування дитини в сім`ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім`ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

ЯКІ ДІТИ МОЖУТЬ БУТИ ВЛАШТОВАНІ ПІД ПАТРОНАТ?

До сім`ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:
діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
покинуті, знайдені діти;
діти, чиї батьки пропали безвісті або відомості про місце перебування яких відсутні;
діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров`ю;
діти за заявою батьків у зв’язку з складними життєвими обставинами;
Одночасно під патронат в одну сім`ю влаштовуються виключно діти, які є братами-сестрами, або до влаштування під патронат проживали в одній родині. 

СКІЛЬКИ ДИТИНА МОЖЕ ПЕРЕБУВАТИ В ПАТРОНАТНІЙ СІМ`Ї?

Термін перебування дитини в  сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до  індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини і не повинен перевищувати 3-ох місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та  піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен перевищувати 6 місяців. 

ЯКЕ ФІНАНСУВАННЯ ПАТРОНАТНИХ СІМЕЙ?

На утримання кожної дитини, влаштованої у сім’ю патронатного вихователя, виплачується щомісячна соціальна допомога у розмірі 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку.
Розмір грошового забезпечення патронатних вихователів становить 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. 
Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються і виплачуються з дня влаштування дитини в сім`ю патронатного вихователя до дня її вибуття з такої сім`ї та поновлюється у разі наступного влаштування  дитини в сім`ю патронатного вихователя.

ДЕ ДІЗНАТИСЯ ДЕТАЛІ?

Якщо ви небайдужі до долі дітей, які опинилися в біді або залишилися без батьківського піклування та маєте позитивний досвід виховання власних дітей, звертайтеся за адресою: смт Ратне, вул. Центральна, 19, І поверх, тел. 2-94-07 та дізнайтеся як тимчасово на платній основі підтримати дитину в складних життєвих обставинах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь