Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо підвищення пенсії за рахунок коштів Міжнародного валютного фонду

Дата: 19.11.2021 14:15
Кількість переглядів: 352

Законом України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі - Закон) передбачено, що розмір пенсії кожного пенсіонер визначається індивідуально залежно від набутого ним страхового стажу та отриманої заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески.
Із 01.03.2019 діє новий механізм щорічної індексації пенсій, призначених за нормами Закону. Для її забезпечення проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який враховується для обчислення пенсії.
Так, відповідно до частини другої статті 42 Закону показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який застосовується для обчислення пенсії, щороку збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення, порівняно з трьома календарними роками, що передували року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення.
З 01.03.2021 проведено щорічну індексацію пенсій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2021 № 127 „Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році" (зі змінами) шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, на коефіцієнт 1,11.
Крім того, з метою підвищення розмірів пенсійних виплат:
із 01.10.2021 встановлено щомісячну доплату до пенсії до 400 грн та мінімальну пенсійну виплату на рівні 2 500 грн для 75 річних пенсіонерів за наявності страхового стажу 20 / 25 років відповідно у жінок і чоловіків;
із 01.12.2021 буде підвищено:

  • мінімальний розмір пенсії за віком за наявності страхового стажу 30 / 35 років відповідно у жінок і чоловіків (20 / 25 років для пенсій, які призначенні до 01.10.2011) до 1 934 грн, а також розміри надбавок і підвищень до пенсії, які визначаються на основі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
  • мінімальний розмір пенсії для осіб, які досягли віку 65 років за наявності 30 / 35 років страхового стажу відповідно для жінок і чоловіків (2 600 грн) (який встановлено в розмірі 40 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) у зв’язку зі збільшенням з 01.12.2021 розміру мінімальної заробітної плати.

Звертаємо увагу, що при визначенні розміру прожиткового мінімуму враховуються можливості держави щодо фінансового забезпечення соціальних виплат, що визначаються на його основі, а також індекс інфляції.
Разом із тим у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України „Про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору)” (реєстр. №5045 від 08.02.2021), розроблений Мінсоцполітики, яким пропонується запровадити сучасну методологію розрахунку прожиткового мінімуму, створити передумови для його підвищення до фактичного рівня.
Крім цього, через програму житлових субсидій держава забезпечує соціальний захист населення при оплаті житлово-комунальних послуг. У вигляді житлових субсидій малозабезпеченим громадянам компенсується вартість житлово-комунальних послуг, що перевищує визначений для домогосподарства обов’язковий обсяг платежу, який залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу. При цьому розмір житлової субсидії збільшується в разі підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.
Постановами Кабінету Міністрів України від 14.04.2021 № 420 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” (далі - постанова № 420) та від 19.05.2021 № 505 „Деякі питання призначення житлових субсидій” (далі - постанова № 505) внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (зі змінами), зокрема, з метою забезпечення ефективного та раціонального використання бюджетних коштів переглянуто критерії адресного підходу до надання житлових субсидій, уточнено вимоги щодо матеріального та майнового стану, який враховується під час призначення житлових субсидій (наявність банківських депозитів, здійснення дороговартісних покупок, операцій з купівлі іноземної валюти, банківських металів тощо).
Такі зміни спрямовано на забезпечення справедливого підходу до фінансування житлових субсидій, яке проводиться за рахунок коштів державного бюджету, а відтак - сумлінних платників податків.
Для забезпечення фінансування програми житлових субсидій обсяг відповідних бюджетних видатків збільшено на 12 млрд гривень. Наразі Законом України „Про Державний бюджет України на 2021 рік” для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу на 2021 рік передбачено видатки в сумі 47,3 млрд гривень.
Водночас повідомляємо, що згідно із Законом України „Про місцеве самоврядування в Україні” органи місцевого самоврядування можуть встановлювати за рахунок власних коштів і благодійних надходжень додаткові до передбачених законодавством гарантії щодо соціального захисту населення, порядок надання яких визначається цими органами.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь