Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку

Дата: 22.11.2021 09:49
Кількість переглядів: 1862

Фото без опису

1 липня 2015 року набрав чинності Закон України від 14.05.2015 № 417- VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». 
Відповідно до вказаного Закону повністю змінюється схема відносин з утримання і ремонту багатоквартирного житлового фонду, затверджується новий суб’єктний склад даних відносин і встановлюється їх відповідальність за невиконання або неналежне виконання своїх обов’язків.  
Для реалізації цього закону, Постановою Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 року № 301 затверджено Порядок списання з балансу багатоквартирних будинків. Зазначеним Порядком визначено механізм списання з балансу органами місцевого самоврядування багатоквартирних будинків, у яких розташовані приміщення приватної та інших форм власності. Застосування терміну «будинки комунальної форми власності» не є коректним та суперечить чинному законодавству, адже рівень приватизації житла в Україні більше 98 відсотків.
Відповідно до частини другої статті 382 Цивільного кодексу України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.
Таким чином, після списання багатоквартирного будинку з балансу Ратнівського ВУЖКГ, його співвласники вже самостійно управлятимуть будинком та зможуть зареєструвати своє речове право, у випадку створення ОСББ.
У разі коли у списаному з балансу багатоквартирному будинку окремі квартири та/або нежитлові приміщення не перебувають у приватній власності та право комунальної власності на них не зареєстроване, такі квартири та/або нежитлові приміщення приймаються на баланс балансоутримувача (Ратнівського ВУЖКГ), а право власності на них реєструється в установленому законом порядку.
Розпочата реформа житлово-комунального господарства України в 2015 році розширила права співвласників багатоквартирних будинків.
Жителі багатоквартирних будинків отримали право самостійно обирати одну з трьох форм управління передбачених Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», зокрема:
-    створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, що спонукає брати на себе відповідальність жителів власного будинку;
-    залучення до управління будинком управителя, якого співвласники обирають самостійно, або у разі не прийняття рішення про форму управління, управителя на конкурсній основі призначає селищна рада;
-    самостійне управління багатоквартирним будинком, не створюючи ОСББ та не залучаючи управителя.
Саме тому, перший крок – це ініціювання та проведення загальних зборів усіх мешканців квартир у будинку та публічне обговорення можливих варіантів щодо форм управління.
Другий крок – обрання оптимальної форми управління з запропонованих трьох. Це рішення приймається голосуванням співвласників багатоквартирного будинку.
Однією з кращих форм управління багатоквартирним будинком є створення ОСББ, як колективного органу, який представлятиме спільні інтереси співвласників будинку.
Процес утворення ОСББ починається зі створення ініціативної групи, мінімум з трьох власників житлових або нежитлових приміщень будинку, яка відповідатиме за підготовчу роботу по створенню ОСББ.
 Спеціалісти Виконавчого комітету селищної ради нададуть практичну допомогу в процесі створення та діяльності ОСББ.
Після створення ОСББ співвласники багатоквартирних будинків керуючись статтею 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» самостійно визначатимуть дату проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт, перелік та розмір витрат на управління багатоквартирним будинком, відключення будинку від мереж централізованого постачання комунальних послуг у порядку, встановленому законом, і визначення системи подальшого забезпечення будинку комунальними послугами тощо.
Рішення ОСББ приймаються більшістю голосів. І якщо більшість прийме рішення, воно є обов’язковим для всіх мешканців, навіть для тих, хто це рішення не підтримав.
При створенні у будинку ОСББ існує можливість брати участь в державних та місцевих програмах підтримки. Однією з таких програм є програма Фонду енергоефективності «Енергодім». Скориставшись нею, можна отримати відшкодування на термомодернізацію будинку від 40% до 70%.
Крім того, селищна рада також прийматиме участь у фінансуванні капітального ремонту будинків та сприяти організації його проведення, як «колишній власник». Це передбачено статтею 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду».
Друга форма управління багатоквартирним будинком, що передбачена Законом – управитель – фізична особа-підприємець або юридична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує утримання, ремонт багатоквартирного будинку та прибудинкової території.
Органи місцевого самоврядування можуть призначити на конкурсних засадах управителя багатоквартирним будинком.
За таких умов, ціна на послугу з управління багатоквартирним будинком у разі визначення управителя органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем конкурсу.
Така ціна протягом строку дії договору управління може змінюватися виключно за погодженням сторін з підстав та в порядку, визначених таким договором.
Об’єднавши зусилля влади та мешканців багатоквартирних будинків, зможемо зробити проживання в них комфортнішим та кращим.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь