Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зустріч з жителями багатоквартирних будинків по вулиці Центральній

Дата: 18.02.2022 20:12
Кількість переглядів: 559

Фото без опису

18 лютого 2022 року заступники селищного голови Олена Антонюк, Сергій Ковч, начальник відділу правового та кадрового забезпечення Виконавчого комітету Ратнівської селищної ради Наталія Колєснік провели зустріч з жителями багатоквартирних будинків по вулиці Центральній 37 в смт Ратне. Під час зустрічі Олена Антонюк розказала громадянам про зміни в законодавстві та можливі варіанти узаконення дій співвласників багатоквартирних будинків.  Сергій Ковч поінформував  про програму «Енергодім»- державну програму підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків, яка на сьогоднішній день працює за двома етапами:
система опалення та гарячого водопостачання;
комплексна модернізація багатоквартирних будинків.
Наталія Колєснік з акцентувала увагу на існуючих трьох варіантах:
1. Управління багатоквартирним будинком управителем.
2. Управління багатоквартирним будинком об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). 
3. Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками.
1. Управління багатоквартирним будинком управителем - Ця форма передбачає управління будинком на підставі договору про надання послуг з визначеним управителем. Договір про надання послуг з управління будинком повинен містити:
1) перелік послуг;
2) вимоги до якості послуг;
3) права і обов'язки сторін;
4) відповідальність сторін за порушення договору;
5) ціна послуг;
6) порядок оплати послуг;
7) порядок і умови внесення змін до договору;
8) строк дії договору, порядок і умови продовження дії та розірвання договору. Якщо зборами співвласників прийнято рішення про укладення договору щодо надання послуг з управління будинком, такий договір підписується співвласниками або уповноваженими особами визначеними зборами співвласників. Цей договір підписується на умовах, затверджених зборами, та є обов'язковим для виконання всіма співвласниками.
2. ОСББ - Ця форма передбачає, що співвласники для більш ефективного управління своїм будинком та прибудинковою територією створюють ОСББ - орган для прийняття колективних рішень. Управління будинком може бути здійснено:- через управителя, з яким ОСББ укладає договір, умови якого повинні відповідати типовому договору, затвердженому центральним органом виконавчої влади;- через загальні збори співвласників багатоквартирного будинку, правління ОСББ та ревізійну комісію. Вищим органом управління ОСББ є загальні збори співвласників. Правління є виконавчим органом ОСББ і підзвітне загальним зборам. 
3. Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками, така форма передбачає можливість управляти будинком без створення ОСББ. Цей  варіант управління може бути рекомендований для малоквартирних будинків (3-5 квартир), де власники самостійно можуть утримувати свій будинок та прибудинкову територію в належному стані. До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань щодо управління будинком:
1) розпорядження спільним майном будинку;
2) визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміну умов договору з управителем;
3) обрання уповноваженої особи співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням;
4) визначення повноважень управителя щодо управління;
5) проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт;
6) визначення дати та місця проведення наступних зборів співвласників;
7) визначення переліку та розміру витрат на управління;
8) відключення будинку від мереж централізованого постачання комунальних та визначення системи подальшого забезпечення будинку комунальними послугами;
9) прийняття рішення про вибір моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальної послуги.
Присутні обговорили інформацію щодо централізованого водопостачання та водовідведення, благоустрою прибудинкової території.
По завершенні зустрічі  присутні побажали жителям успішної роботи у створенні одного із трьох варіантів, бо багато в чому все залежить від ініціативної групи мешканців будинку, дбайливого керівника та активних співвласників об'єднання, - тож бажаємо всім успіхів.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь