Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про особливості організації кампанії декларування 2022 року в умовах воєнного стану Національне агентство як державний орган, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику, інформує

Дата: 04.05.2022 14:07
Кількість переглядів: 430

Фото без описуФото без опису
I. Щодо особливостей здійснення заходів фінансового контролю в умовах воєнного стану
3 березня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» (далі – Закон № 2115-IX)1, яким відтермінувала строк подання фізичними особами документів, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній та/або електронній формі, на строк до трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період обов’язку подати документи.
Ураховуючи положення Закону № 2115-ІХ, Національне агентство підготувало роз’яснення від 07.03.2022 № 4 (далі – Роз’яснення) щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю в умовах воєнного стану (подання декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента, проведення перевірок) (додається).
У Роз’ясненнях Національне агентство звертає увагу на те, що щорічну декларацію за 2021 рік суб’єкт декларування має подати протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни.  Аналогічне правило застосовується і до інших видів декларацій, передбачених антикорупційним законодавством, якщо обов’язок з їх подання виник у декларанта у період дії воєнного стану.
Також переносяться строки подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані та відкриття валютного рахунку в банку-нерезиденті, якщо обов’язок з їх подання виник під час дії воєнного стану. Їх так само потрібно буде подати протягом 3 місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни.
Якщо у суб’єкта декларування через наслідки війни не буде фізичної можливості подати документи вчасно, то він звільняється від адміністративної та/або кримінальної відповідальності через неподання чи несвоєчасне подання декларації (п.п. 3 п. 1 Закону № 2115-IX).
Такий суб’єкт декларування повинен подати документи протягом одного місяця з дня закінчення наслідків, які унеможливлювали їх подання.
Докладніше про декларування в умовах воєнного стану зазначено в інфографіці, що додається.
Водночас Національне агентство надає суб’єктам декларування можливість подавати декларації навіть під час війни.
Якщо декларант має на руках всю необхідну інформацію для заповнення відповідної декларації, а також бажає її подати, то це можливо зробити через персональний кабінет у Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – Реєстр декларацій(sad) https://portal.nazk.gov.ua/login.
Звертаємо увагу, що з початком війни Національне агентство обмежило доступ до публічної частини Реєстру декларацій та пошуку декларацій посадовців, щоб не наражати на небезпеку публічних службовців на окупованих територіях України.
Проте суб’єкт декларування може отримати доступ до всіх поданих раніше документів після входу до персонального кабінету, де будуть відображатися всі подані ним раніше документи із персональними даними, які у відкритій частині Реєстру декларацій були приховані.
ІІ. Роль уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції у проведенні кампанії декларування під час війни Відповідно до п.п. 1, 3 ч. 6 ст. 131 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції (далі − уповноважена особа(sad) розробляє, організовує та контролює проведення заходів щодо запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням пов’язаних з корупцією; надає методичну та консультаційну допомогу з питань додержання законодавства про запобігання корупції.
Таким чином уповноважена особа зобов’язана організувати виконання вимог фінансового контролю всіма працівниками органу, які є суб’єктами декларування, проконтролювати стан виконання вимог Закону та вжити всіх можливих превентивних заходів для недопущення порушень.
Для ефективної реалізації цього обов’язку в умовах воєнного стану уповноваженій особі необхідно: 1. Внести зміни до внутрішнього документа, який визначає організаційні питання проведення кампанії декларування 2022 року в органі, в частині перенесення строків подання декларацій та відповідно строків перевірки факту подання декларацій.
2. Довести до відома суб’єктів декларування роз’яснення Національного агентства від 28.02.2022 № 2 та від 07.03.2022 № 4, які розміщені на офіційному вебсайті Національного агентства: https://nazk.gov.ua/uk/.
3. Надіслати інформаційні листи щодо зміни строків проведення кампанії декларування 2022 року суб’єктам декларування, які:

  • перебувають у соціальній відпустці;
  • звільнилися протягом звітного періоду.

4. Внести зміни до затвердженого керівником плану внутрішніх навчань (тренінгів) з питань електронного декларування в частині перенесення строків відповідних навчальних заходів.
5. Продовжити надання консультаційної допомоги працівникам органу щодо заповнення та подання декларацій. Такі заходи рекомендовано обліковувати в окремому журналі, що ведеться уповноваженою особою в паперовому чи електронному вигляді.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь