Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

З 1 січня 2023 року набуває чинності Публічний договір на вивезення твердих побутових відходів на території смт Ратне

Дата: 29.12.2022 11:28
Кількість переглядів: 1402

Фото без опису

З 1 січня 2023 року набуває чинності Публічний договір на вивезення твердих побутових відходів на території смт Ратне, який був оприлюднений на офіційному сайті громади (https://ratnesel.gov.ua/news/1669033540/)
 Починаючи з січня 2023 року кожен власник домогосподарства та квартири селища повинен буде користуватись цією послугою без підписання окремого договору і оплачувати її повністю чи частково, скориставшись пільгами або оформивши субсидію.
 Що таке Публічний договір
Публічний договір – це договір зі споживачем на надання йому будь-якої послуги, а публічність дає право на укладання цього договору відразу з усіма споживачами конкретної послуги без підписання письмового примірника Сторонами. Така форма укладання публічного договору передбачена законодавством, зокрема ч.3 ст.205, ст.ст. 633, 634, 641, 642 Цивільного Кодексу України. В даному випадку між жителями селища та Ратнівським виробничим управлінням житлово-комунального господарства укладається договір про надання послуги з вивезення твердих побутових відходів (ТПВ).
Публічний договір - поширена форма відносин між надавачами послуги і користувачем. 
Для прикладу: ми користуємося послугами громадського транспорту, але не укладаємо договір кожного разу, коли нам потрібно їхати. Це тому, що перевізник взяв на себе публічні зобов’язання на виконання послуг. Це ж саме стосується перукарень, крамниць, закладів харчування, закладів, де ми отримуємо послугу і розраховуємося за неї.
Ратнівське виробниче управління житлово-комунального господарства є єдиним надавачем послуг зі збору та вивезення ТПВ в громаді. Послуги надаються усім без виключення мешканцям приватних домоволодінь і багатоквартирних будинків. Відповідно і сплачувати за отримані послуги мають всі. Пільговики та отримувачі субсидій повинні звернутись в управління соціального захисту населення.
 Кожна людина продукує сміття
Дехто з мешканців громади стверджує, що вони взагалі не продукують сміття. Звичайно, у приватній садибі є всі можливості для утилізації органічних відходів. Варто підготувати компостну яму - і проблема з відходами вирішена. Але куди подіти пакувальну тару, пластикові пляшки, засоби гігієни, тощо? Все це не можна безпечно утилізувати, а відтак доводиться викидати, вивозити. І виходить, що мешканці громади викидають сміття у контейнери сусідів, підкидають у контейнери багатоквартирного будинку (при цьому не сплачують за послуги підприємства), або ж просто лишають його десь у канавах, у парках, скверах, у полях та лісах. 
Дехто з мешканців громади також стверджує, що сміття у них немає, бо вони його спалюють та закопують. Але сьогодні майже всі знають, що за спалювання відходів, навіть на власному обійсті, можна отримати чималенький штраф. Окрім того, у березні 2022 року до Кримінального кодексу України внесли зміни, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, в тому числі й сухої рослинності. 
Також існує доволі багато відходів, які не можна закопувати та викидати просто неба. Жителі громади повинні розуміти, що сміття потрібно комусь збирати, вантажити та вивозити на полігон ТПВ. Безкоштовно сьогодні не працюють ні люди, ні техніка. До того ж, підприємство сплачує податки державі та має багато інших витрат, які потрібно покривати.
 Оплата послуг, заборгованість та відповідальність
Відсутність сплати згідно Публічного Договору за вивіз та утилізацію сміття із спеціалізованими організаціями є порушенням, за яке настає відповідальність згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення та тягне за собою штрафні санкції.
Договір укладається з усіма мешканцями смт Ратне. При виникненні певної заборгованості, Ратнівське виробниче управління житлово-комунального господарства буде вимушене стягувати цю заборгованість у судовому порядку з усіма відповідними для боржника наслідками. 
Попереджаємо, що боржнику, перш ніж оскаржити наявність заборгованості потрібно буде у суді довести, що його життєдіяльність унеможливлює продукування відходів. І що ціла низка Законів України його не стосується.
При виникненні будь яких запитань звертайтеся за адресою: смт Ратне, вул. Нова, 94 тел.(03366) 2-14-07, тел. диспетчера: 0630489314

#сміття


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь