Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що робити в разі радіаційної аварії?

Дата: 06.07.2023 10:12
Кількість переглядів: 152

 

Бути підготовленим - означає бути захищеним. У часи повномасштабної війни це правило стало ще більш актуальним. Оскільки країна-терорист не дотримується жодних законів і правил ведення війни, кожен українець повинен знати базові правила поведінки в разі надзвичайних ситуацій будь-якого характеру. Детальніше про ці правила можна знайти за посиланням.

Зокрема, ми розглянемо алгоритм дій в разі радіаційної аварії. По-перше, слід зазначити, що ядерно-стратегічні об'єкти будуються таким чином, щоб витримувати значні фізичні пошкодження. Крім того, на рівні кожного регіону постійно здійснюється моніторинг радіаційного фону для контролювання відхилень від норми. Цю роботу виконують обласні Центри контролю та профілактики МОЗ. Станом на 6 серпня не зафіксовано жодних відхилень від природного радіаційного фону.

Проте, варто знати, як діяти в разі радіаційної аварії у вашому районі.

Основне - залишатися в приміщенні або терміново у нього зайти, якщо ви перебуваєте на вулиці. Це найбезпечніша дія, яку необхідно виконати.

Перебувайте в укритті
Це може бути підвал або середина будівлі. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі. Також слід утримувати домашніх тварин від гуляння на вулиці. Якщо можливо, залишайтеся в кімнаті без вікон і зовнішніх дверей, зачиняйте вікна та двері, ущільнюйте отвори підручними засобами (скотч, змочена водою тканина тощо) і вимикайте системи вентиляції (кондиціонери або обігрівачі) у вашому будинку. Залишайтесь в укритті, поки офіційні органи влади не нададуть інші вказівки.

Слідкуйте за офіційними джерелами інформації
Користуйтеся повідомленнями від рятувальників (ДСНС), поліції та місцевої влади. Увімкніть телебачення, радіо і слідкуйте за офіційними каналами місцевої влади. Наприклад, підпишіться на такі канали в Telegram або Facebook. Якщо місцева влада та рятувальники надають вказівки, обов'язково їх дотримуйтесь.

Знезаражуйте себе
Зніміть верхній шар одягу. Це допоможе вам позбутися до 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, щоб не розтрусити радіоактивний пил. Покладіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер і тримайте його подалі від людей і домашніх тварин.

Прийміть душ, якщо є така можливість
Прийміть душ з милом і помийте голову шампунем. Не використовуйте кондиціонери для волосся, оскільки вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на вашому волоссі. Не теріть і не подряпуйте шкіру, щоб уникнути потрапляння радіоактивного матеріалу у відкриті рани. Якщо немає можливості прийняти душ, вимийте з милом руки, обличчя та відкриті частини тіла під проточною водою. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками або вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на руки, обличчя, повіки, вії та вуха.

Одягніть чистий одяг
Допоможіть вашим рідним та близьким виконати всі перераховані дії. Виконуйте це, якщо можливо, у рукавичках, масці або респіраторі.

Безпека води та харчових продуктів

Доти, поки рятувальники або органи влади не повідомили про безпеку водопровідної води, варто користуватися лише водою у пляшках, яка залишається не забрудненою завдяки упаковці, що захищає її від радіоактивних речовин.

Кип'ятіння водопровідної води не допомагає видалити радіоактивні речовини. Тому варто мати запас води у пляшках або інших герметичних контейнерах. Напої, зберігані у холодильнику, також безпечні для вживання. Вода в інших ємностях у вашому будинку, таких як унітаз або водонагрівач, не є безпечною для споживання.

Будьте обережні та слідуйте вказівкам офіційних органів влади та рятувальників для забезпечення своєї безпеки в разі радіаційної аварії.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь