Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Якісне насіння, запорука високого урожаю

Дата: 30.01.2024 15:45
Кількість переглядів: 221

Фото без опису

Основними факторами, які впливають на урожайність зернових культур є такі:   

  • Якість насіння;
  • Удобрення;
  • Строки посіву.

Від цих трьох складових на 90 відсотків залежить не тільки вихід продукції з одного гектара, а і його якість. Одним із основних факторів які найбільше впливають на урожайність сільськогосподарських культур є насіння.
Основні показники, які характеризують якість насіння такі: чистота і відхід, домішка насіня інших рослин, вологість насіння, маса 1000 насінин, схожість та енергія проростання, заселеність насіння шкідниками. 

Чистота насіння: це відсоткове відношення чистого насіння до загальної кількості зерна у зразку для прикладу пшениці це 1 кілограм, для різних культур вага зразка буде різна.
Чим вищий відсоток чистоти, тим краща якість насіння.
Домішка насіння інших культур: це засміченість насінням культурних та інших рослин.
Вологість насіння: це відсоткове відношення води до сухої речовини зерна, для різних культур вона різна, для прикладу для насіння пшениці не більше 15.50%.

Маса 1000 зерен: відбирається 2 проби по 500 насінин і визначається середній показник, чим більша вага 1000 зерен тим краще насіння. Як правило цей показник використовують для розрахунку норми висіву.
Схожість: це відсоткове схоже насіння до загальної його кількості, в більшості випадків розрахунок робиться на 100 штук насінин. Чим вища схожість, тим краще насіння, для різних культур допустимий показник буде різним.
Енергія проростання: це дружність проростання насіння протягом 3-4 днів виражена у відсотках до загальної кількості висіяних насінин тобто це є сила росту насіння вона має прямий зв'язок з урожайністю тої чи іншої культури.

Ду «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» проводить вищеназвані аналізи. Зокрема там створений окремий відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садівного матеріалу. Цей відділ акредитований на 8 видів аналізування насіння та та садівного матеріалу. Відділ займається впровадженням міжнародних методів аналізу насіння. Бере участь упровадженні науково-дослідних робіт з насінництва та розсадництва спільно з науково-дослідними установами країни. Ду «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» тісно співпроцює як з великими товаровиробниками так із невеликими фермерськими та 
приватними господарствами.

Бажаючих запрошуємо до співпраці. Тел. 0673926390.

Відділ фітосанітарних процедур

Ду»Волинська обласна фітосанітарна лабораторія»


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь