Гепатит А. Що потрібно знати, аби вберегти себе та своїх близьких
З грудня 2023 року у Волинській області фіксується зростання захворюваності на вірусний гепатит А. Зареєстровані у поточному році поодинокі випадки даного захворювання і на території Ковельського району. З метою інформування населення нами зібрані основні факти про гепатит А (групи ризику, шляхи передачі, методи профілактики), які допоможуть вберегти себе та своїх близьких.
Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується фекально – оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Це захворювання ще називають хворобою Боткіна, жовтухою, або хворобою брудних рук.
Вірус стійкий у навколишньому середовищі: за кімнатної температури він може зберігатися протягом кількох тижнів, за температури 400С – кількох місяців, за температури 1000С руйнується тільки через 5 хвилин. Швидко гине під впливом ультрафіолетового випромінювання та дезінфекційних засобів.
Джерелом інфекції є хвора людина. Виділення вірусу відбувається з випорожненнями. За 2 тижні до появи жовтяниці вірус починає виділятися у навколишнє середовище. Передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотриманням правил особистої гігієни. Додатковими механічними переносниками є мухи і таргани. Період від зараження до перших ознак хвороби (інкубаційний період) становить 2 – 4 тижні. У більшості випадків, хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе пожовтінням шкіри та склер очей (жовтяниця), а також свербіння шкіри. Після перенесеного захворювання формується стійкий довічний імунітет.
Актуальність вірусного гепатиту А (ВГА) визначається повсюдним його поширенням (особливо серед працездатного населення), відсутністю чіткої тенденції до зниження захворюваності, доступних засобів експрес-діагностики і специфічної профілактики, можливим розвитком ускладнень і небажаних наслідків, значними соціально-економічними витратами.
Поширенню хвороби сприяють перенаселеність, недотримання правил гігієни та антисанітарні умови. Природна сприйнятність людини висока. Захворювання реєструється у вигляді поодиноких випадків або епідемій. Підвищення рівня захворюваності спостерігається в літньо-осінній період. Дуже високою є передача вірусу всередині сім’ї.
Високий рівень захворювання може бути пов’язаний з незадовільним санітарним станом населених пунктів, незадовільним санітарно-технічним станом водопровідних мереж та споруд, каналізаційних очисних споруд, порушенням санітарних вимог на підприємствах торгівлі, громадського харчування і в навчальних закладах, а також з інтенсивним забрудненням довкілля й екологічною незахищеністю ґрунтових вод, якими користується основна маса сільського населення, відсутністю належного щеплення.
Аби уникнути зараження вірусом гепатиту А необхідно:
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
- перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою (обдати окропом);
- при неорганізованому відпочинку, для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану);
- суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
Якщо Ви зафіксували у себе появу перших ознак захворювання - не займайтеся самолікуванням, терміново звертайтеся до лікаря!
Ковельське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
у Волинській області
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)