Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

18 квітня - День пам’яток історії та культури

Дата: 17.04.2024 11:03
Кількість переглядів: 185

Фото без опису

18 квітня у світі відзначають Міжнародний день пам’яток і визначних місць, а в Україні - День пам’яток історії та культури. Цей день слугує нам нагадуванням про різноманіття культурної спадщини створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства та необхідність її збереження для наступних поколінь. Сьогодні, внаслідок російської збройної агресії проти України, зруйновані численні пам’ятки культурної спадщини. Росія намагається стерти нашу історію та ідентичність. Знищити українську культуру - одна з її стратегічних цілей у цій війні. Наш спільний обов’язок дбайливо та шанобливо  ставитися до пам’яток, які є частиною культурного надбання України.  

Охорона пам’яток культурної спадщини є одним із напрямків у роботі Ратнівської селищної ради. В поточному році відповідальними працівниками управління гуманітарної політики спільно з старостами старостинських округів проведено обстеження всіх об’єктів культурної спадщини, які перебувають на державному обліку. За пам’ятками культури ведеться належний догляд зі сторони виконавчого комітету Ратнівської селищної ради, закладів освіти та культури громади. Постійно проводяться заходи з благоустрою територій біля меморіалів, пам’ятних знаків, місць поховань.

В Ратнівській громаді під охороною держави перебуває 28 пам’яток культурної спадщини, з них 21 пам’ятка історії, 1 - археології, 2 -монументального мистецтва, 4 - архітектури.  

На території селища Ратне, яке внесене до Списку історичних населених місць України, знаходиться археологічна пам’ятка Городище «Замок». З покоління в покоління серед ратнівчан передається легенда про Ратненський замок, який був на місці городища, виявленого та розвіданого науковцями в середині минулого століття. За свідченнями істориків він розміщувався на високому пагорбі над рікою Прип’ять і був оточений багнистими болотами. Точних даних коли саме був споруджений замок, немає, хоча дерев’яна фортеця існувала тут ще з кінця ХІІ століття. Як невідома точна дата будівництва замку в Ратному так  і невідомий час і обставини його зникнення. За історичними даними замок перестав існувати у період між 1622 і 1661 рр. Однак, до сьогодні в Ратному є урочище «Замок», у якому знаходиться пам’ятка археології місцевого значення - Городище «Замок».

Окрасою Ратного є пам’ятник українському поетові, письменнику і художнику Т. Г. Шевченку - пам’ятка монументального мистецтва місцевого значення. Це перший пам’ятник Тарасу Шевченку, встановлений на Волині за часів незалежності України, а саме у 1993 році. Пам’ятник органічно вписався в оточуючий простір: неподалік протікає річка Прип’ять, поруч приміщення  Ратнівської публічної бібліотеки, а навпроти величний храм - Іллінський собор. Біля  пам’ятника Великому Кобзарю традиційно проводиться низка культурно-мистецьких заходів. 

Унікальною часткою дерев’яної сакральної архітектури України є  архітектурні пам’ятки національного значення - Успенська церква в селі Краска (1783 р.), Церква Різдва Богородиці в селі Здомишель (1784 р.), а також Церква Різдва Богородиці в смт Ратне (1793 р.) та Дзвіниця Дмитрівської церкви в селі Гірники (1837 р.) - пам’ятки архітектури місцевого значення. Церковні громади з відповідальністю відносяться до збереження споруд та вживають дієві заходи з проведення ремонтних робіт, забезпечення благоустрою територій пам’яток архітектури.
Найбільш поширеними на території громади є пам’ятки історії, пов’язані з подіями Другої світової війни. Наразі в громаді нараховується 21 історична пам’ятка, що охороняються державою - це меморіали, пам’ятники, пам’ятні знаки, могили, що розташовані як на території населених пунктів громади так і за їх межами. 

В селі Кортеліси знаходиться пам’ятка історії національного значення - Меморіальний комплекс «Жертвам фашизму», споруджений в пам’ять жителів села, які загинули в 1942 році від рук нацистів. Кортеліська трагедія є однією з найкривавіших сторінок в історії України під час Другої світової війни, вражає своїми масштабами та жорстокістю за кількістю жертв мирних жителів у період німецької окупації. Майже три тисячі невинних місцевих жителів було розстріляно та закатовано нацистами. Село було повністю знищене, пограбоване і спалене разом з прилеглими хуторами. 5 травня 1980 року на місці  цих трагічних подій було  відкрито Меморіальний комплекс «Жертвам фашизму". На місці спалених німецькими окупантами хуторів Попливці, Рябино, Оксені, що знаходилися поблизу села Кортеліси, встановлені Пам’ятні знаки землякам.

Неподалік села Прохід розсташований Меморіал жертвам Голокосту. Меморіал споруджений  на місці розстрілу в 1942 році німецько-фашистськими загарбниками приблизно 1300 громадян єврейської національності, які проживали в селищі Ратне та його околицях. За ініціативою та за кошти уряду Німеччини  у 2015 році територія місць поховань була впорядкована та облаштовано Меморіал Жертвам Голокосту.

Також на території громади знаходяться: 

  • Пам’ятник землякам, Група братських могил, Пам’ятник В. П. Газіну (селище Ратне);
  • Пам’ятник землякам ( с. Здомишель);
  • Могила братська радянських воїнів, Могила невідомих воїнів (с. Краска); 
  • Могила братська радянських воїнів, Могила невідомого радянського воїна (с. Жиричі);
  • Могила невідомих пілотів, Пам’ятний знак воїнам УПА, Могила єврея Янкеля (с. Броди); 
  • Могила розстріляних євреїв, Могила невідомого радянського воїна (с. Млинове);
  • Могила Карпука Я.С., комісара партизанського загону ім. Щорса (с. Кортеліси);
  • Пам’ятник на місці подвигу В. П. Газіна, Пам’ятний знак загиблим воїнам (с. Височне):
  • Пам’ятник сім’ї партизана ( урочище «Смольна»).

Всі ці об’єкти культурної спадщини - це пам’ять про мирних жителів, полеглих воїнів, які загинули у буремні роки Другої світової війни та усіх тих, хто зазнав репресій і поневірянь від нацистського режиму.

Кожна епоха залишає нам у спадщину пам'ятки археології, архітектури та історії, що зберігають в собі згадку про певну визначну подію чи особистість.  Тільки завдяки спільним зусиллям ми зможемо зберегти історичну пам’ять народу, щоб передати її прийдешнім поколінням.

Пам’ятаємо, збережемо спадщину - створимо майбутнє!



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь