Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Презентація виставки «Захистимо пам’ять» Міжнародного проєкту «Мережа пам’яті»

Дата: 06.09.2021 14:45
Кількість переглядів: 582

Фото без опису

2 вересня у приміщенні Публічної бібліотеки Ратнівської селищної ради відбулася презентація виставки «Захистимо пам’ять» Міжнародного проєкту «Мережа пам’яті», завдяки якому в 2015 році на території села Прохід на місці масових розстрілів євреїв було відкрито Меморіал жертвам Голокосту.

 Мета проєкту - облаштування забутих масових поховань євреїв та ромів як місць пам’яті й інформації. Проєкт здійснено завдяки фінансуванню Міністерства закордонних справ Німеччини під патронатом Фонду Меморіал убитим євреям Європи та у співпраці з Українським центром вивчення історії Голокосту.

Участь у презентації взяли секретар Ратнівської селищної ради Людмила Гаврилюк, начальник управління гуманітарної політики Ратнівської селищної ради Віра Чернуха, староста сіл Жиричі, Прохід, Комарове, Конище Сергій Вашестюк.

Виставку відкрила локальна координаторка проєкту «Мережа пам’яті» на території Волинської, Львівської та Рівненської областей Оксана Сущук, яка

розповіла про жахливі сторінки війни - знищення євреїв та ромів під час окупації, відновлення пам’яті та облаштування забутих масових поховань, щоб зберегти пам’ять про жертви для сьогодення та майбутнього.

До слова запросили секретаря ради Людмилу Гаврилюк, яка зазначила, що дні війни наповнені болем, стражданнями та трагічними спогадами, які не оминули жодну українську родину, а одним зі злочинів її стали масові винищення євреїв, які проводились і на території громади: «…ми повинні пам’ятати, вшановувати та зберігати спільну пам'ять жертв нацизму, щоб ніколи не допустити знову. Це злочин без терміну давності. Вічна пам'ять безневинним жертвам.»

Також до слова були запрошені Віра Чернуха, представники іудейської громади з Ізраїлю, викладачі Волинського національного університету імені Лесі Українки - члени громадської організації « Ротарі клуб «Волинь Прайд», місцеві історики та краєзнавці.

Наприкінці заходу учасники виставки відвідали Меморіал Голокосту в селі Прохід та взяли участь у церемонії вшанування пам’яті жертв Голокосту.
 

Відповідальна за зміст допису Галина Семенюк - головний спеціаліст сектору культури, молоді, спорту та туризму управління гуманітарної політики Ратнівської селищної ради



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь