Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Американський білий метелик - небезпечний карантинний шкідник

Дата: 14.09.2021 15:34
Кількість переглядів: 474

У разі підозри виявлення американського білого метелика звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Детальні консультації щодо роботи управління можна отримати за адресою: www.voldpss.gov.ua м.Луцьк, вул. Вахтангова, 10В, тел. (0332)77-24-01, e-mail: fito@voldpss.gov.ua
Американський білий метелик – поліфаг, що пошкоджує понад 300 видів різних трав'янистих, кущових та деревних культур. Це білосніжний, з шовковистим відливом метелик. Іноді зустрічається з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах, літає в основному вночі. Живе 8 – 10 діб. Самки відкладають яйця на нижню частину листка, після чого гинуть.

При теплій, без опадів погоді, очікується відродження шкідника друга – третя декади травня. Гусениці, що відродилися, починають підгризати епідерміс листя. Така дефоліація насаджень призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їх ослаблення у підсумку чого знижується врожайність та захисна, декоративна, естетична функція насаджень, погіршуються умови існування фауни. Підростаючи, розповзаються по всьому дереву, а при відсутності корму мігрують на інші дерева. Життя гусениць триває 35 – 45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправної шкоди рослинам. Метелик розвивається у двох генераціях. Зимує у стадії лялечки на штамбах дерев, у тріщинах кори, опалому листі, ґрунті, упаковці, ящиках.
Найулюбленішими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня. Гусениці поїдають листя, шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити.

Відповідальний за зміст інформації Ковч Сергій Павлович - заступник селищного голови


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь