Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обмін досвідом - запорука успішного розвитку громади

Дата: 19.01.2022 10:59
Кількість переглядів: 1044

Фото без опису

Ефективна діяльність органів місцевого самоврядування забезпечується можливістю обміну досвідом з діяльності громад. Саме тому 17 січня 2022 року делегація Ратнівської територіальної громади у складі  голови Ратнівської селищної ради Віталія Бірука, начальника управління гуманітарної політики Віри Чернухи, заступника начальника управління-начальника відділу освіти управління гуманітарної політики Тетяни Данилюк, керівників закладів освіти громади здійснили робочу поїздку до Дубівської територіальної громади Ковельського району.
Відвідали Облапський ліцей, у якому здійснено ряд теплоізоляційних заходів, пов’язаних з підвищенням енергоефективності будівлі спортивного залу.
Побували у реконструйованому (в рамках програми «Велике будівництво») навчально-виховному комплексі "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" с. Вербка, у якому добудовано спортивний зал, їдальню, актовий зал, спортивні майданчики, бігові доріжки, котельню з трьома твердопаливними котлами та оглянули  будівництво піднавісу для зберігання твердого палива. Як зазначив Роман Троцюк, голова громади, будівництво твердопаливної котельні суттєво зменшує споживання природного газу, а отже, дає можливість значно заощадити кошти на енергоносії. 
Відвідали опорний навчальний заклад «Дубівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів», у якому одночасно стартувало декілька проєктів серед яких реконструкція приміщення старої амбулаторії, яку передали школі, капітальний ремонт тепломережі та добудова другого поверху, а також оглянули побудоване футбольне поле зі штучним покриттям.
Усі заклади освіти громади тепломодернізовані, оснащені сигналізацією, модернізованими харчоблоками та  мають сучасне освітнє середовище. Впровадження енергоефективних заходів – один з пріоритетів голови Дубівської громади Романа Троцюка, адже це дає можливість заощадити кошти. Реалізація проеєтів  здійснюється за рахунок залишків освітньої субвенції, місцевого бюджету, допомоги Канадської діаспори та місцевих аграріїв. 
Під час обговорення шляхів досягнення таких результатів голова громади розповів, що реалізація проєктів по оглянутих об’єктах розпочалась ще у 2017 році і триває до сьогоднішнього дня. Кошти у сумі 5 500 000 гривень (залишки освітньої субвенції у 2020 році) були освоєні в школах сіл Буциня та Дубового. Створення в громаді оптимальної мережі освітніх закладів дало можливість отримати до бюджету громади 6 500 000 гривень залишків освітньої субвенції в 2021 році та можливість значно покращити матеріальну базу закладів освіти. Педагогічні працівники  освітніх закладів громади працюють на повне тижневе навантаження, що дає можливість економити сплату єдиного соціального внеску, який при не повному тижневому навантаженні сплачується з мінімальної заробітної плати. Надбавка за апробацію НУШ у початкових класах встановлена на рівні 20%, а надбавка за престижність праці – від 20% до 30%, хоча спочатку була на рівні 8%. Цікавим є те, що всі заклади освіти Дубівської громади мають фінансову автономію, працюють згідно укладених договорів і обслуговуються централізовано бухгалтерією. У ході обговорення керівників закладів Ратнівської громади зацікавила організація харчування дітей, яка здійснюється приватним підприємцем. За бюджетні кошти забезпечується лише харчування пільгових категорій дітей, відповідно до законодавства. 
Як зазначив Роман Троцюк, роботи по формуванню оптимальної мережі тривають і надалі. Розглядають план з реорганізації освітніх закладів у с. Секунь. Це пониження ступеня школи до першого, а  приміщення дитячого садка передати школі, адже дитячий садок працює за 4-х годинним режимом роботи без організації харчування.
Шлях, який пройшла Дубівська громада з 2016 року - не легкий, але результат того вартий. На сьогодні це громада позитивних змін.
На завершення зустрічі Віталій Бірук подякував голові громади Роману Троцюку за можливість запозичити досвід, порівняти та повчитися. Побажав сталого розвитку та процвітання громаді.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь