Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зустріч з жителями багатоквартирних будинків по вулиці Центральній та Садовій в смт Ратне

Дата: 14.02.2022 16:42
Кількість переглядів: 551

Фото без опису

14 лютого 2022 року заступники селищного голови Олена Антонюк, Сергій Ковч, начальник відділу правового та кадрогого забезпечення Виконавчого комітету Ратнівської селищної ради Наталія Колєснік та директор Ратнівського виробничого житлово-комунального господарства Адам Нінічук провели зустріч з жителями багатоквартирних будинків по вулиці Центральній та Садовій в смт Ратне. Під час зустрічі Олена Антонюк розказала громадянам про зміни в законодавстві та можливі варіанти узаконення дій співвласників багатоквартирних будинків.  Сергій Ковч поінфомував  про програму «Енергодім»- державну програму підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків, яка на сьогоднішній день працює за двома етапами:
система опалення та гарячого водопостачання;
комплексна модернізація багатоквартирних будинків.
Наталія Колєснік з акцентувала увагу на існуючих трьох варіантах:
1. Управління багатоквартирним будинком управителем.
2. Управління багатоквартирним будинком об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). 
3. Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками.
1. Управління багатоквартирним будинком управителем - Ця форма передбачає управління будинком на підставі договору про надання послуг з визначеним управителем. Договір про надання послуг з управління будинком повинен містити:

1) перелік послуг;

2) вимоги до якості послуг;

3) права і обов'язки сторін;

4) відповідальність сторін за порушення договору;

5) ціна послуг;

6) порядок оплати послуг;

7) порядок і умови внесення змін до договору;

8) строк дії договору, порядок і умови продовження дії та розірвання договору. Якщо зборами співвласників прийнято рішення про укладення договору щодо надання послуг з управління будинком, такий договір підписується співвласниками або уповноваженими особами визначеними зборами співвласників. Цей договір підписується на умовах, затверджених зборами, та є обов'язковим для виконання всіма співвласниками.

2. ОСББ - Ця форма передбачає, що співвласники для більш ефективного управління своїм будинком та прибудинковою територією створюють ОСББ - орган для прийняття колективних рішень.Управління будинком може бути здійснено:- через управителя, з яким ОСББ укладає договір, умови якого повинні відповідати типовому договору, затвердженому центральним органом виконавчої влади;- через загальні збори співвласників багатоквартирного будинку, правління ОСББ та ревізійну комісію. Вищим органом управління ОСББ є загальні збори співвласників. Правління є виконавчим органом ОСББ і підзвітне загальним зборам. 

3. Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками, така форма передбачає можливість управляти будинком без створення ОСББ. Цей  варіант управління може бути рекомендований для малоквартирних будинків (3-5 квартир), де власники самостійно можуть утримувати свій будинок та прибудинкову територію в належному стані. До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань щодо управління будинком:

1) розпорядження спільним майном будинку;

2) визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміну умов договору з управителем;

3) обрання уповноваженої особи співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням;

4) визначення повноважень управителя щодо управління;

5) проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення спільного майна будинку та визначення підрядників для виконання таких робіт;

6) визначення дати та місця проведення наступних зборів співвласників;

7) визначення переліку та розміру витрат на управління;

8) відключення будинку від мереж централізованого постачання комунальних та визначення системи подальшого забезпечення будинку комунальними послугами;

9) прийняття рішення про вибір моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальної послуги.
Присутні обговорили інформацію щодо централізованого водопостачання та водовідведення, благоустрою прибудинкової території.
По завершенні зустрічі  присутні побажали жителям успішної роботи у створенні одного із трьох варіантів, бо багато в чому все залежить від ініціативної групи мешканців будинку, дбайливого керівника та активних співвласників об'єднання, - тож бажаємо всім успіхів.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь