Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація про проведення публічного громадського обговорення щодо утворення опорних закладів освіти Ратнівської селищної ради

Дата: 19.05.2022 17:01
Кількість переглядів: 377

Фото без опису

1. Найменування організатора публічного громадського обговорення – Ратнівська селищна рада.
2. Ініціатор публічного громадського обговорення – робоча група з розробки Стратегії розвитку освіти в Ратнівській територіальній громаді, склад якої затверджений розпорядженням Ратнівського селищного голови від 16 травня 2022 року № 28 «Про внесення змін до розпорядження Ратнівського селищного голови від 09 липня 2021 року № 27 «Про створення робочої групи з розробки Стратегії розвитку освіти в Ратнівській територіальній громаді», далі – Робоча група.   
3. Мета: вивчення думки жителів Ратнівської територіальної громади, зокрема сіл Комарове, Конище, Гірники, Сільце, Кортеліси, Млинове, Височне та смт Ратне щодо доцільності утворення опорних закладів освіти Ратнівської селищної ради та їх філій, створення єдиного освітнього простору, економічної ефективності функціонування закладів освіти, концентрації та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб здобувачів освіти. 
4. Обґрунтування необхідності проведення публічного громадського обговорення.   
Згідно з частиною 1 статті 143 Конституції України територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.
         Відповідно до пункту 30 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.
Відповідно до частини 3 статті 66 Закону України «Про освіту» селищні ради  засновують заклади освіти, а також реорганізовують, перепрофільовують (змінюють тип) та ліквідовують їх з урахуванням спеціальних законів.
Згідно зі статтею 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).
Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади. 
  Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після проведення публічного громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника.
 Опорні заклади освіти – це заклади загальної середньої освіти, які мають юридичний статус і більше повноважень, ніж звичайні заклади освіти.
Створення таких освітніх закладів – це одна з найбільш вдалих ініціатив Міністерства освіти і науки України, що органічно вписується у процес децентралізації.
 На території Ратнівської територіальної громади у 2021 – 2022 навчальному році освітню діяльність здійснюють 13 закладів загальної середньої освіти, у яких здобувають освіту 3734 учнів. Зокрема, у Гірниківському ліцеї Ратнівської селищної ради освіту здобувають 513 учнів,  у Сільцевській гімназії Ратнівської селищної ради – 66 учнів, у ліцеї № 1 смт Ратне ім. В. Газіна Ратнівської селищної ради – 773 учні, у Конищенській гімназії Ратнівської селищної ради – 92 учні, у Комарівській гімназії Ратнівської селищної ради – 56 учнів, у Кортеліському ліцеї імені Василя Корнелюка Ратнівської селищної ради – 228 учнів, у Височненській гімназії Ратнівської селищної ради – 49 учнів, у Млинівській гімназії Ратнівської селищної ради – 106 учнів.
 Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки здобувачів освіти вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливості повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні.
 Провівши засідання конкурсної комісії з проведення конкурсу на визначення опорного (опорних) закладу (закладів) освіти Ратнівської селищної ради, затвердженої розпорядженням Ратнівського селищного голови від 09 лютого 2022 року № 7 «Про проведення конкурсу на визначення опорного (опорних) закладу (закладів) освіти Ратнівської селищної ради», проаналізувавши матеріально-технічну базу закладів освіти, стан та результативність освітнього процесу закладів освіти, рівень забезпечення кваліфікованими педагогічними кадрами, якісний склад та досягнення педагогічного колективу, план розвитку закладів освіти на наступні 3 роки, за результатами вивчення поданих матеріалів закладів освіти на конкурс, на підставі обговорень, згідно критеріїв оцінювання переможцями конкурсу визнано Гірниківський ліцей Ратнівської селищної ради, як опорний заклад освіти «Гірниківський ліцей Ратнівської селищної ради» з філією «Сільцевська гімназія Ратнівської селищної ради», ліцей № 1 смт Ратне ім. В. Газіна Ратнівської селищної ради», як опорний заклад освіти «Ліцей № 1 смт Ратне ім. В. Газіна Ратнівської селищної ради» з двома філіями: «Конищенська гімназія Ратнівської селищної ради» та «Комарівська гімназія Ратнівської селищної ради», Кортеліський ліцей імені Василя Корнелюка Ратнівської селищної ради, як опорний заклад освіти «Кортеліський ліцей імені Василя Корнелюка Ратнівської селищної ради» з двома філіями: «Височненська гімназія Ратнівської селищної ради», «Млинівська гімназія Ратнівської селищної ради».
 Робочою групою з розробки Стратегії розвитку освіти в Ратнівській територіальній громаді, рекомендовано голові цієї групи подати Ратнівському селищному голові проєкти рішень про утворення опорних закладів освіти та їх філій для прийняття розпорядження про проведення консультацій з громадськістю щодо утворення опорних закладів освіти Ратнівської селищної ради з дотриманням чинного законодавства.
 Отже, прийняття проєктів рішень винесених на публічне громадське обговорення є важливим та необхідним управлінським кроком, який має під собою соціальні та економічні підстави.
 Створення опорних закладів освіти у Ратнівській територіальній громаді дасть позитивні результати, оскільки це і є об’єднання навчальної бази, оновлення педагогічного колективу, формування нового учнівського соціуму через групування учнів в одному закладі освіти, це і створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб здобувачів освіти.     
5. Проведення консультацій з громадськістю щодо визначення опорних закладів освіти Ратнівської селищної ради, доцільності утворення таких закладів освіти, економічної ефективності їх функціонування у формі публічного громадського обговорення відбудеться з 19 травня 2022 року по 19 травня 2023 року включно, відповідно до розпорядження Ратнівського селищного голови від 19 травня 2022 року № 29 «Про проведення консультацій з громадськістю щодо утворення опорних закладів освіти Ратнівської селищної ради».
6. Проведення зустрічей керівництва Ратнівської селищної ради, управління гуманітарної політики Ратнівської селищної ради та Робочої групи з представниками громадськості смт Ратне відбудеться в липні 2022 року, села Комарове - в серпні 2022 року, села Конище  - в вересні 2022 року, села Кортеліси - в жовтні 2022 року, села Височне - в листопаді 2022 року, села Млинове - в грудні 2022 року, села Гірники - в лютому 2023 року, села Сільце - в березні 2023 року.
7. Пропозиції та зауваження по питаннях, що виносяться на публічне громадське обговорення прийматимуться від учасників такого обговорення в усній та письмовій формі під час зустрічей та у письмовій формі на поштову і електронну адреси Ратнівської селищної ради до 17.00 години 18 травня  2023 року.
8. За більш детальною інформацією щодо проведення публічного громадського обговорення звертатися до секретаря Робочої групи Шури Ольги Василівни, тел. +380989194053.

Управління гуманітарної політики

Перегянути проекти рішень за посиланням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь