Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Новий податок – мінімальне податкове зобов’язання

Дата: 06.07.2022 09:20
Кількість переглядів: 887

Сьогодні в залі засідань Ратнівської селищної ради за участі директора Волинського регіонального відділення міст України Мар’яни Конончук та консультанта з бюджетних питань Василя Грома проведено навчання депутатів, власників паїв, керівників фермерських господарств та сільськогосподарських підприємств щодо порядку нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання за землі сільськогосподарського призначення. Законом України від 30.11.2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків, у яких у власності та/ або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття мінімальне податкове зобов’язання (далі – МПЗ).
Відповідно до п. 64 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України першим роком, за який визначається МПЗ є 2022 рік.
МПЗ розраховуватиметься від площі земельної ділянки та її нормативної грошової оцінки за вирахуванням сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції.
До загальної суми сплачених протягом року податків включаються: податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з доходів від продажу сільськогосподарської продукції, земельний податок за земельні ділянки віднесені до сільськогосподарських угідь, орендна плата. Адміністрування запровадженого державного податку здійснюватимуть податкові органи.
МПЗ буде розподілятись між державним, обласним та місцевим бюджетами. Сума земельного податку зараховується 100% в дохід місцевого бюджету. Тому спеціалісти Асоціації міст України порадили селищній раді встановити максимально ефективну ставку податку на землі сільськогосподарського призначення у розмірі 3% від нормативно грошової оцінки землі, яка не вплине на загальний розмір встановленого державою податку, проте дозволить максимально залучити кошти в місцевий бюджет.
На завершення зустрічі Василь Гром надав компетентні відповіді на питання землевласників та землекористувачів.

Фінансовий відділ Ратнівської селищної ради



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь