Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кортеліси - наш біль і незгасна пам’ять

Дата: 23.09.2022 21:13
Кількість переглядів: 396

Фото без опису

Цьогоріч, минає 80 років відтоді, як сталася Кортеліська трагедія, яка вражає своїми масштабами та жорстокістю німецького окупаційного режиму в роки Другої світової війни. 

Майже три тисячі жителів села Кортеліси та навколишніх хуторів було розстріляно та закатовано, а їх обійстя пограбовано, спалено дотла. 

«Чорною середою» назвуть згодом люди страшний день 23 вересня 1942 року, коли фашисти розпочали криваву розправу над мирними мешканцями.

У річницю трагедії, 23 вересня  2022 року, на Меморіальному комплексі «Жертвам фашизму» в селі Кортеліси відбувся мітинг-реквієм «Пісню співаю воскреслим Кортелісам, важко ридаю над тим, що було». 
Віддати данину пам’яті тим, хто мученицькою смертю загинув 80 років тому прибули керівники, голови інших територіальних громад, управлінь, відділів, секторів виконавчого комітету селищної ради, представники трудових колективів, військовослужбовці, очевидець трагедії Петро Трохимович Якушик  та небайдужі односельчани.
Згадати тисячі невинних прийшли депутати обласної ради Андрій Козюра, Ольга Омелько та Микола Макарук.
Учасники зібрання вшанували пам’ять  невинно закатованих та загиблих  мирних жителів села Кортеліси хвилиною мовчання.
До учасників заходу звернулися: заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт, начальник Ковельської  військової адміністрації Ольга Черен, голова Ковельської районної ради В’ячеслав Шворак, голова Ратнівської селищної ради Віталій Бірук. 
Промовці зазначили, що Кортеліська трагедія є однією з найкривавіших сторінок в історії України під час Другої світової війни. Село, де вчора вирувало життя, протягом дня було знищене та перетворилося в попіл. Але історію села не перекреслити не спопелити. Після війни село піднялося з руїн  відбудувалося  і сьогодні продовжує жити своїм життям. Через 80 років після страшної Кортеліської трагедії, війна знову прийшла в Україну. Наші  незламні захисники боронять Україну, але тепер від російських загарбників, боронять, щоб жити на своїй землі, жити у вільній незалежній державі. Щодня, війна забирає найцінніше – це життя  мужніх воїнів, мирних жителів та ні в чому не винних дітей. Ми маємо бути гідними пам’яті тих, хто був закатований окупантами у мирному селі Кортеліси, а також тих, хто сьогодні віддав своє життя, захищаючи рідну Україну. 

Герої не вмирають! Слава Україні! 
Слава Збройним Силам України! 
Україна переможе!

Потому, учасники мітингу-реквієму поклали квіти до підніжжя пам’ятника жертвам Кортеліської трагедії та до братських могил.
У виконанні аматорських  колективів КЗ « Центр культури та дозвілля» Ратнівської селищної ради прозвучали зворушливі тематичні твори, які нагадали про трагічні події того скорботного та жахливого дня 1942 року. 
По завершенню заходу представники влади, учасники зібрання відвідали Кортеліський історичний музей й ознайомилися з його експозицією та експонатами.

Сектор культури, молоді, спорту та туризму управління гуманітарної політики Ратнівської селищної ради



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь