Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Самостійне управління, управитель чи ОСББ? Селищний голова провів робочу нараду по питаннях управління багатоквартирними будинками

Дата: 15.11.2022 12:09
Кількість переглядів: 117

Фото без опису

Згідно пункту 2 статті 382 Цивільного кодексу України «Усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія...» Відтепер управління такими будинками, допоміжними спорудами, а також благоустроєм на прибудинковій земельній ділянці мають займатися самі власники таких квартир. Норми Закону «Про особливості здійснення права співвласників у багатоквартирному будинку»  передбачають, що власники будинку мають право або самостійно управляти будинком або обрати управителя заключивши договір з юридичною особою або фізичною особою - підприємцем для такого управління чи створити ОСББ. На сьогодні в селищі Ратне більше як із півсотні багатоквартирних будинків створено всього 11 ОСББ. Працівники селищної ради на чолі із керівництвом провели багато зустрічей із жителями будинків на яких було роз’яснено необхідність і обов’язковість створення ОСББ, наголошували, що догляд за прибудинковою територією і самим будинком тепер входить в обов’язок самих власників які проживають в будинку. Але збільшення ОСББ в селищі не відбулося.

Тому днями селищний голова Віталій Бірук провів робочу нараду з працівниками виконавчого комітету на якій було розглянуто питання управління багатоквартирними будинками. На нараді було констатовано, що власники будинків не проявляють активності по створенню ОСББ, є проблеми з утриманням загальних приміщень, благоустрою території і низка інших питань. Селищним головою було дано доручення профільному заступнику спільно з юридичним відділом приступити до формування пакету документів для оголошення конкурсу на визначення управителя багатоквартирних будинків, як це передбачено статтею 13 Закону України «Про особливості здійснення управління майном у багатоквартирному будинку».


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь