Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про народний аматорський жіночий вокальний ансамбль «Мелодія» КЗ «Центр культури і дозвілля» Ратнівської селищної ради

Дата: 16.01.2023 17:06
Кількість переглядів: 255

Зараз ми всі є свідками та учасниками подій сучасної жорстокої війни за українську незалежність. Кожен як може і як уміє намагається протистояти цим жахливим реаліям XXI століття. Важливу роль у цьому відіграють митці, які пропускають крізь себе біль війни й відтворюють його у творчості, популяризують свою культуру та успішно ведуть інформаційну боротьбу.
Культурний фронт не менш важливий, ніж військовий, гуманітарний, освітній чи будь-який інший. Він не вбиває, але є важливим способом боротьби, де усі спільно працюють на Перемогу. 
Твердо стоїть на позиціях переможного культурного фронту, впевнено тримає мистецький стрій, підтримує земляків поетичним словом та піснею, які завжди були і залишаються для нашого народу цілющим джерелом - народний аматорський жіночий вокальний ансамбль  «Мелодія» - один із найвідоміших творчих колективів нашої громади, краса і гордість вокального мистецтва краю, організований  в 1973 році.  Його створила Валентина Бєлік і під її опікою колектив фахово зростав із року в рік. Вже перші виступи «Мелодії» на сцені викликали неабиякий інтерес у глядачів. За короткий період ансамбль завоював широку популярність.
В 1996 році за вагомий внесок у розвиток культури українського народу, високий рівень та виконавську майстерність жіночому вокальному ансамблю «Мелодія» присвоєно почесне звання «народний аматорський». 
Новий етап у багатій творчій біографії «Мелодії» розпочався в 2011  році, коли керівниками колективу були призначені Олена Ленартович та Леся Гаврилюк, яким вдалося вирішити велику кількість організаційних питань, сформувати репертуар, укомплектувати склад ансамблю з талановитих вокалісток, розробити оптимальний режим репетицій і концертних виступів. «Мелодія» є провідним носієм кращих традицій колективного співу, самобутньої манери виконання з її мелодійним різноголоссям та ритмічним багатством. Цей колектив дотепер визначає високий рівень музичної культури Ратнівщини, продовжує вражати своїм неповторним творчим обличчям, оригінальною виконавчою манерою, яскравими костюмами, цікавими типажами учасників. 
Дарувати людям красу, радість, насолоду, а нині розповідати правду про війну, брати участь в організації та проведенні благодійних акцій на підтримку ЗСУ, підживлювати дух, надихати, а також утверджувати і популяризувати українське – ось в чому вбачають свій головний обов’язок учасники ансамблю.

Особливість колективу — це мобільність та осучаснене виконавське рішення різних вокальних творів. Керівники багато часу приділяють підбору репертуару, виконавській майстерності та знаходяться в постійному творчому пошуку.
За 50 років існування колектив відзначився широкою концертною діяльністю. «Мелодія» - лауреат обласного огляду-конкурсу хореографічних і вокальних ансамблів малих форм, учасник обласного фестивалю патріотичної пісні «У піснях мого народу – доля України». Постійно виступає з концертними програмами під час відзначення державних, професійних свят, фестивалях та конкурсах, що проводяться в Ратнівській громаді. 
Протягом 2020-2022 рр. ансамбль взяв участь в обласних та районних культурно-мистецьких заходах: районному фестивалі громад «Живи та міцній Україно, під прапором неба й родючих ланів» в урочищі Задиби, Ковельського р-ну, урочистостях з нагоди Дня державної служби в м. Ковелі, в ІІ-му (регіональному) турі обласного конкурсу професійної майстерності серед творчих працівників клубних закладів області «У творчості черпаємо натхнення», присвяченому 30-й річниці Незалежності України і 150-й річниці від дня народження Лесі Українки в м. Ковелі. Насичена концертна діяльність допомогли створити в колективі атмосферу єдності, згуртованості, творчого піднесення.
Від початку повномасштабної війни рф проти України ансамбль «Мелодія» перейшов на дистанційну форму роботи – творчі відео-ролики в соціальних мережах з нагоди державних свят, пам’ятних дат та онлайн-виступи на військово-патріотичну тематику. Розпочалася культурно-мистецька діяльність в новому форматі, яка дозволила учасникам колективу підтримувати гідну творчу форму. Десятки опублікованих в соцмережах Facebook та YouTube, починаючи з березня, музичних кліпів, виїзні концерти в рамках благодійного творчого туру громадою «РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ» на підтримку ЗСУ в усіх селах Ратнівської громади, волонтерська діяльність говорять про те, що українці – сильні, незламні,  талановиті і НЕПЕРЕМОЖНІ! 
Народний аматорський ансамбль «Мелодія» в серпні місяці цього року мав би святкувати 50-річний ювілей. Не кожному колективу, а це дев’ять учасниць, вдається втриматися на творчій піднесеній хвилі пів століття. І не просто втриматися, а бути бажаними гостями на великих сценах району та області, а також у маленьких  будинках культури та клубах у найвіддаленіших селах. Війна внесла корективи у плани колективу, і вони прийняли рішення, що будуть святкувати ювілей після Перемоги. А свої мистецькі зусилля вирішили скерувати у благодійне співоче русло.
Творча палітра «Мелодії» багатогранна і широка. Репертуар насичений ліричними, жартівливими, танцювальними, народними піснями в обробках, колядками і щедрівками, а також творами українських класиків та  сучасних композиторів. Музичний матеріал щорічно оновлюється, але частина репертуару залишається незмінною декілька років. Це ті твори, які складають, так би мовити, «золотий фонд» ансамблю.
У надбанні колективу десятки дипломів, почесних грамот та  листів-подяк.

Своєю натхненною творчою працею, високою виконавською майстерністю ансамбль робить свій важливий внесок в Перемогу України над ворогом, розбудову пісенного мистецтва краю, утвердження високого авторитету і позитивного іміджу Ратнівської громади. Колектив не зупиняється на досягнутому і впевнено йде до нових вершин та творчих успіхів. У їхніх планах – підвищення виконавської майстерності, підбір нового репертуару, розширення концертної діяльності та здобуття перемог у обласних та міжнародних фестивалях та конкурсах.
Відомий бандурист і лірник Олесь Санін нещодавно сказав – «Можна знищити державу, фортецю, армію, але коли живе пісня, то колись народиться той, хто цю пісню передасть".  
Шановні жителі Ратнівської громади! Запрошуємо приєднатися до нашого творчого колективу усім охочим дівчатам віком 20-50 років. Заняття відбуваються у вівторок і п’ятницю - 12:00-13.00 год. Пишіть/дзвоніть/приходьте спробувати – 0969897594 Олена, 0989423601 Леся.
🇺🇦Зцілюймося мистецтвом, об’єднуймо свої творчі зусилля задля омріяної перемоги, задля свободи, миру і самостійності. Задля волі та гідності. Задля щасливого майбутнього!
Дякуємо ЗСУ! Разом – ми сила! Все буде – УКРАЇНА!!!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь