Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація про роботу Комунального закладу « Центр надання соціальних послуг» Ратнівської селищної ради в 2022 році

Дата: 30.01.2023 13:19
Кількість переглядів: 226

Фото без опису

Одним з напрямків роботи Центру є: проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання складним життєвим обставинам сімей, дітей та молоді; виявлення сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах; здійснення соціального супроводу сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, надання  їм соціальних послуг за результатами оцінки потреб їх у таких послугах та здійснення інших заходів щодо відновлення соціальних функцій, психологічного і фізичного стану сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги; проведення інформаційно-просвітницької роботи з сім’ями, дітьми та молоддю.
Основним завдання  Центру є виявлення, облік, соціальний супровід та надання соціальних послуг сім’ям, дітям та молоді, які опинились у складних життєвих обставинах. Станом на 01.01.2023 року на обліку перебуває 31 сім`я, яка опинилася у складних життєвих обставинах, де виховується  82 дитини. З них 6 сімей, в яких виховується 18 дітей, перебувають під соціальним супроводом з метою комплексного надання соціальних послуг та подолання або мінімізації складних життєвих обставин. 
З метою раннього виявлення сімей з дітьми , які опинилися у складних життєвих обставинах, вивчення умов їх  проживання та потреб працівниками Центру  разом з головним спеціалістом сектору «Служба у справах дітей»  здійснюються виїзди в старостинські округи. Станом на 01.01.2023 року їх було 27. 
Ще однією категорією отримувачів соціальних послуг є діти та особи з інвалідністю. Станом на 01.01.2023 року соціальні послуги надані  25 сім’ям, де один чи кілька членів мають інвалідність, які виховують 50  дітей, з них  20 дітей з інвалідністю. 
Важливою ділянкою роботи Центру є робота з прийомними сім`ями, сім’ями опікунів  та піклувальників. В громаді  функціонує 3 прийомних  сім’ї, де виховується 4 дітей та 2 особи, з числа дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всі вони перебувають під соціальним супроводженням Центру . Їм надається всебічна допомога та підтримка.
Станом на 01.01.2023 року в громаді проживає 10 сімей опікунів/піклувальників, в яких виховується 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 2 сім’ї, в яких виховується 3 дітей, знаходяться під соціальним супроводом Центру. Цим сім’ям надані послуги консультування, психологічної підтримки, представництва інтересів, інформування.
З початком збройної агресії  російської федерації, збільшенням внутрішньо переміщених осіб особлива увага приділяється цій категорії населення. На Центр покладені обов’язки з обліку внутрішньо переміщених осіб, надання їм всебічно допомоги  з різних питань. Членам сімей надаються інформаційно-просвітницькі, консультативні послуги, психологічна підтримка. 
Найбільша кількість ВПО проживала в Ратнівській ТГ в березні –травні – 870 осіб. Станом на 01.01.2023 року проживає 161 особа, з них 50 дітей.
Працівниками Центру сформована база вільних місць для розселення внутрішньо переміщених осіб. Станом на 01.01.2023 року їх кількість становить  32.
В вересні 2022 року Центру була передана кімната допомоги ВПО. За цей час  її відвідали 171 особа.  Надано гуманітарної  допомоги, зокрема:   1152 кг продуктів харчування, 164 кг предметів гігієни, 257 кг одягу, взуття, текстилю , тощо.
Для максимального задоволення потреб внутрішньо переміщених осіб Центр налагоджує співпрацю з благодійними фондами та організаціями. Так, у серпні 2022 року благодійний фонд  «Благополуччя дітей»  надав 75 продуктових та гігієнічних наборів для сімей з дітьми, благодійна організація «Горизонти надії» передали від волонтерів з Німеччини: одяг, взуття, дитяче харчування;. Благодійний фонд «Рокада» на запити внутрішньо-переміщених осіб надав допомогу предметами домашнього вжитку, благодійний фонд «Віримо в Україну» продуктові  набори, від Волинської ОВА на запит управління гуманітарної політики були отримані тушки курки замороженої у кількості 570 кг, які були роздані внутрішньо переміщеним особам. Налагоджена співпраця з Ратнівською організацією Товариства Червоного Хреста України, де внутрішньо переміщені особи 1 раз в місяць можуть отримати продуктові та гігієнічні набори, що знижує навантаження на кімнату допомоги. Створена вайбер-група для спілкування з ВПО дає можливість максимально інформувати цю категорію населення з будь –яких питань. 
Крім того, на Комунальний заклад «Центр надання соціальних послуг» покладені важливий обов’язок щодо формування відомостей на компенсацію власникам житлових будинків за проживання в них внутрішньо переміщених осіб. Всього нараховано та виплачено власникам житлових будинків  більше 400 тис. грн., як з державного бюджету, так і за кошти міжнародних організацій.
Відповідно до розпорядження виконавчого комітету Ратнівської селищної ради від  28.04.2021 №69 при Комунальному закладі «Центр надання соціальних послуг» Ратнівської селищно ради створена Мобільна бригада соціально-психологічно допомоги особам, які постраждали від насильства в сім’ї та/або насильства за ознакою статі. Станом на 01.01.2023 року здійснено 6 виїздів, охоплено роботою 10 дорослих осіб та 2 дітей. Постійно проводиться профілактична робота щодо попередження насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми в сім’ях, які опинилися у складних життєвих обставинах, безробітними, особами, які засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі. З метою інформування населення про протидію насильству. жорстокому поводженню з дітьми щорічно про- водиться акція « 16 днів проти насильства».
За запитом працюємо з  учасниками бойових дій та членами їх сімей. Цьогоріч за допомогою звернулося 5 осіб.
Всього  соціальними послугами охоплено 626 сімей різних категорій.
З метою  психологічної підтримки та допомоги дітей та дорослих в Центрі працює практичний психолог. Станом на 01.01.2023 року ним надано 48 індивідуальних консультацій  з питань налагодження стосунків в сім’ї, зменшення тривожності, подолання девіантної поведінки, надання психологічної підтримки особам та дітям, які пережили втрату, формування навичок відповідального батьківства, корекції психоемоційної сфери, тощо. Роботою охоплено 26 осіб, з них 13 дітей та 13 дорослих. Психологом центру постійно проводяться  індивідуальні та групові профілактичні бесіди з членами сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах,  прийомних та опікунських сімей.  В ході виїздів у сім’ї практичним психологом застосовуються  різноманітні методики, щодо вивчення умов проживання дитини в сім’ї, перебування в колективі.
Другим напрямком роботи Комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Ратнівської селищної ради є надання послуги догляду вдома громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, особам з тяжкими формами захворювання (у тому числі до встановлення інвалідності), які не здатні (частково нездатні) до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, яку надають 15 соціальних робітників відділення соціальної допомоги вдома.
З початку року відділенням соціальної допомоги вдома послугою охоплено  132 особи. Станом на 01.01.2023 року у відділенні отримують послугу 106 осіб. З початку року взято на обслуговування 11 осіб, з них 3 з диференційованою оплатою. Знято 27 осіб, з них 12 - померло, 15 – з інших питань ( переїзд, покращення стану здоров’я, поміщення в стаціонарні відділення, тощо).       
Під час надання послуги догляду вдома здійснено 52317 заходів ( різні види прибирання, допомога в приготуванні їжі або її готування, прання, доставка продуктів, ліків, допомога в консервуванні, тощо).
Крім того, станом на 01.01.2023 року  соціальними робітниками надано 428 послуг особам, які не перебували на обслуговуванні, але потребували допомоги. Це сім’ї, які опинилися у складних життєвих обставинах, внутрішньо переміщені особи , самотньо - тпроживаючі.
Працівниками Центру постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо можливості отримання послуги догляду вдома на диференційованій основі.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 859 від 23.09.2020 року « Порядок подання   та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі», розпорядження селищного голови на Центр покладено здійснення комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг. Станом на 01.01.2023 року зроблено 24 таких обстеження.
Працівниками Центру проводяться інформаційно-просвітницькі заходи з питань протидії торгівлі людьми, попередження насильства в сім’ї, щодо розвитку сімейних форм виховання дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського, тощо.
У своїй роботі Комунальний заклад «Центр надання соціальних послуг» Ратнівської селищної ради співпрацює з закладами освіти, охорони здоров’я, Ратнівською філією Волинського обласного центру зайнятості, сектором « Служба у справах дітей», старостами.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь