Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про сімейний квартет «Горлиця» Жиричівського будинку культури-філії КЗ «Центр культури та дозвілля» Ратнівської селищної ради

Дата: 31.01.2023 08:15
Кількість переглядів: 1375

Фото без опису

Українська пісня… З глибокої давнини вона супроводжує життя нашого народу. Жоден із фольклорних жанрів не може порівнятися з нею. Адже пісня – це сповідь і мудрість народу, його совість, благородство. Народна пісня не купується і не продається, не викручується, не трощить мікрофони, не «рве сорочки»… Вона оголює людську душу, пливучи тим єдиним потоком, ім’я якому справжність. Саме народна пісня підносить в небеса, підіймаючи людину, яка сповнена надії, страху і трепету за грядуще власних дітей і власного народу.

У 2019 році при Жиричівському будинку культури свій творчий шлях розпочав сімейний квартет «Горлиця». У колективі об’єдналася сім’я у складі керівника Юлії Фіщук, її чоловіка Андрія Фіщука та рідних брата й сестри Юлії – Михайла і Софії Шамайло. Таким чином у квартеті згуртувалась молодь, якій не байдужа пісенна спадщина України. Для учасників колективу відродження автентичної пісенної традиції, місцевих звичаїв – це поклик душі, «з усіх потреб – потреба».

«Горлиця» розпочала свій творчий шлях у непростий час пандемії COVID-19 та була утворена як акапельний ансамбль, де відшуковують фольклорні народні та місцеві пісні, надаючи їм нового чотириголосого звучання. Окрім того, що цей колектив є постійним учасником сільських та територіальних громадських культурних заходів «офлайн», левова частка їхньої праці припадає на «онлайн-роботу». За декілька років свого існування, опираючись на традиції та звичаї рідного села Жиричі, за участі сімейного квартету «Горлиця» було відзнято два міні-фільми: «Коляда – ти пречудна і свята» та «Андріївські вечорниці в Жиричівській світлиці», які набрали тисячі переглядів на YouTube та у Facebook. Також колектив відзняв ряд відео-вітань з нагоди свят, пам’ятних дат. 

Багато часу квартет приділяє на пошук та відтворення місцевих колядок та щедрівок їх рідного села. Адже Жиричі надзвичайно багаті на культуру періоду різдвяно-новорічних свят. Справжнім скарбом у репертуарі «Горлиці» є колядки та щедрівки, записані з вуст місцевих жителів – «Рай розвивсь», «Ой дай Боже», «Славен єси», кожна з яких має свою особливу історію та прив’язана до конкретного локального звичаю. Так, наприклад, коляда «Рай розвивсь» у сім’ї Шамайлів асоційована з приготуванням борщу з квашених буряків з лінивцями (діалект. «борщ з квашаних буракив з линевцями»). Ця страва є однією з дванадцяти страв Святого вечора жиричан. Саме колядку «Рай розвивсь» наспівувала спочатку рідна бабуся Юлії, Михайла та Софії, а потім і мама під час приготування традиційного борщу, з вуст якої були записані слова колядки.

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації на мирну українську землю колектив активізував свою роботу в пошуках та відтворення фольклорного матеріалу, беручи участь у благодійних заходах щодо збору коштів для підтримки ЗСУ. Кожен з учасників ще більше впевнився у тому, що боротьба на культурному фронті сьогодні є вкрай важливою. Адже де б і коли не злітала з вуст українська пісня – колискова, весільна, журлива, жартівлива, кобзарська, козацька, народна вона хвилює і зачаровує, заставляє самоідентифікувати себе як справжнього громадянина вільної та незалежної держави. Витоки таких пісень сягають тих часів, коли закладалися головні підвалини існування українців. Буйноцвітна природа, зариблені чисті водні артерії, переповнені всякою живністю ліси і переліски, а головне – родючі землі. Все це – природна аура, в якій формувався і зростав український народ, розвивався у праці й завдяки праці. Таким чином пісня лунала, лунає та лунатиме: над маленькими сільськими хатами, безкрайніми південними степами, колосистими полями та дрімучими поліськими лісами.

Учасники квартету «Горлиця» переконані, що український народ не зупинить агресія кривавого сусіда. Бо ми працюємо і співаємо навіть тоді, коли нам неймовірно важко.
 🇺🇦Заспівають люди – заспіває Україна! 

Шановні жителі Ратнівської громади! Щиро запрошуємо всіх зацікавлених у збиранні та відродженні наших місцевих пісенних фольклорних традицій до спільної праці. Пишіть/телефонуйте за номером 0986445630 (Юлія). 

Нехай народна пісня допомагає нам пережити важкі часи, не впасти духом та гідно подолати усі історичні вирви та перешкоди. У єдності – сила! Разом – переможемо!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь