Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги жителів громади! Роз’яснення щодо плати за землі сільськогосподарського призначення (паї)

Дата: 28.07.2023 13:15
Кількість переглядів: 55

Ще 30 листопада 2021 року Верховною Радою України прийнято Закон України №1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», яким встановлено новий податок – мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Цей податок сплачуватимуть платники (громадяни, фермери та сільськогосподарські товаровиробники), у яких у власності або користуванні є земельні ділянки віднесені до сільськогосподарських угідь.

Сума податку (МПЗ) нараховується від нормативної грошової оцінки землі та її площі. Нарахована сума податку (МПЗ), визначена до сплати, зменшується на суму сплаченого земельного податку та інших сплачених податків за попередній рік.

В 2023 році вперше буде нараховано мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік і при розрахунку буде змінусовано суму земельного податку, сплачену у 2022 році. У 2024 році нараховуватиметься мінімальне податкове зобов’язання за 2023 рік, від якого буде змінусовано суму земельного податку сплачену у 2023 році. На суму мінімального податкового зобов’язання, згідно Закону, не впливають ставки податку, затверджені рішенням сесії селищної ради.

Сума сплаченого нового податку – МПЗ розділяється на три бюджети: державний, обласний та бюджет громади, тоді як земельний податок потрапляє лише в бюджет громади.

Приклад 1: власнику паю нараховано податковою мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік в розмірі 2 000 гривень. Сума сплаченого земельного податку у 2022 році ( при ставці 0,6 %) – 200 гривень. Сума до сплати мінімального податкового зобов’язання складе 1 800 гривень ( 2 000 грн -200 грн).

Приклад 2: власнику паю нараховано податковою мінімальне податкове зобов’язання у 2023 році в розмірі 2 000 гривень. Сума сплаченого земельного податку у 2023 році ( при ставці 3 %) – 1 000 гривень. Сума до сплати мінімального податкового зобов’язання складе 1 000 гривень ( 2 000 грн -1 000 грн).

Як бачимо з наведених прикладів, ставка земельного податку впливає лише на суму, яка буде надходити до бюджету громади. У прикладі 1 бюджет громади отримає 200 гривень, а у прикладі 2 – 1 000 гривень, при тому, що платник все одно заплатить сумарно 2 000 гривень в різні бюджети.

До того ж, якщо земельні ділянки сільськогосподарського призначення будуть здані в оренду, то ні земельного податку, ні мінімального податкового зобов’язання власникам землі сплачувати не потрібно. Ці податки буде сплачувати орендар.   Фото без опису
Фінансовий відділ Ратнівської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь