Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В Ратнівській громаді вшанували пам'ять жертв Голокосту

Дата: 29.09.2023 19:57
Кількість переглядів: 424

Фото без опису

29 вересня 2023 року виповнюється 82 роки від початку масових розстрілів мирного населення, вчинених гітлерівцями в урочищі Бабин Яр під час окупації Києва у 1941- 1943 роках. Бабин Яр став могилою десятків тисяч євреїв, а також українських патріотів, військовополонених, ромів та інших народів. В роки Другої світової війни масові страти людей за національною, етнічною, расовою, культурною, релігійною ознаками проводилися гітлерівськими окупантами на всій території України, це близько 2000 місць розстрілів. Приблизно 1300 громадян єврейської національності було розстріляно біля села Прохід. 

В цей день керівництво Ратнівської громади, Жиричівського старостинського округу, представники колективів Прохідського ліцею та Конищенської гімназії взяли  участь у заході, приуроченому 82-річниці трагедії Бабиного Яру, який відбувся на Меморіалі жертв Голокосту в с. Прохід. До слова був запрошений Ратнівський селищний голова Віталій Бірук, який зазначив, що сьогодні, віддаючи шану жертвам Голокосту, нашим обов’язком є збереження пам’яті про тих, які полягли в цій землі. «Осмислюючи жахи Голокосту, світ проголосив гасло «Ніколи знову», проте геноцид знову прийшов на українську землю. Через 82 роки після кривавої трагедії ми бачимо  страшні речі - викрадення, катування, вбивства українських громадян, які здійснюють російські окупанти на території нашої держави. Саме тому необхідно пам’ятати ці трагічні сторінки історії, не бути байдужими до сучасної боротьби України за свою волю, свободу, територіальну цілісність та всіма засобами допомагати нашим воїнам, які боронять рідну землю від російського агресора», - наголосив очільник громади.
До всіх присутніх звернувся вчитель історії Прохідського ліцею, учасник проєкту « Захистимо пам'ять» Анатолій Мартинюк, який розповів про масові розстріли євреїв, що відбувалися в селі Прохід та історію спорудження Меморіалу жертвам Голокосту. 

У пам'ять про цю страшну трагедію Ратнівський селищний голова Віталій Бірук, секретар Ратнівської селищної ради Людмила Гаврилюк, заступник селищного голови Олена Антонюк, начальник управління гуманітарної політики Ратнівської селищної ради Олександр Денисюк, староста Жиричівського старостинського округу Сергій Вашестюк, працівники Прохідського ліцею та Конищенської гімназії поклали квіти до Меморіалу жертвам Голокосту та вшанували пам'ять тих, хто знайшов тут свій спочинок, хвилиною мовчання.

Світла пам'ять усім, хто став жертвами геноциду: вбитим, закатованим, померлим. Вічна пам'ять жертвам трагедії Бабиного Яру.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь