Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вшанували пам'ять борця за волю України

Дата: 24.11.2023 15:46
Кількість переглядів: 461

Фото без опису

23 листопада 2023 року виповнюється 75 років з дня загибелі діяча українського визвольного руху Харламповича Омеляна Дмитровича. З нагоди цієї дати Ратнівський селищний голова Віталій Бірук, начальник управління гуманітарної політики Олександр Денисюк та родичі Адам Харлампович, Григорій Харлампович, Віктор Осіюк вшанували пам'ять Омеляна Харламповича, кущового провідника ОУН Ратнівщини та поклали квіти на останнє місце спочинку. В червні нинішнього року останки Омеляна Харламповича були знайдені й перепоховані на кладовищі села Комарове.

Омелян Харлампович народився у 1922 році в с. Комарове Ратнівського району Волинської області. Був членом Організації Українських Націоналістів  з 1944 року. Отримав псевдо «Ясень» та призначений станичним по селах Комарове і Конище. Воював у складі боївки надрайонного референта Служби Безпеки ОУН «Євгена» на території Ратнівського району. У 1946 році Омелян Харлампович був призначений кущовим провідником ОУН по Ратному та прилеглих селах. На цій посаді він залучив багатьох людей до боротьби проти сталінської влади, брав участь у різноманітних повстанських акціях. За повстанську діяльність «Ясеня» восени 1946 року його рідних – батьків, дружину і сестру вивезли у Казахстан. Молодший брат Улян заховався і пізніше приєднався до повстанців.

У ніч з 23 на 24 листопада 1948 року Омелян Харлампович загинув. Радянські силовики транспортували його тіло на підводі у село Комарове з метою ймовірних подальших слідчо-оперативних заходів та залякування місцевого населення. Втім родичам О.Харламповича вдалося забрати його тіло і поховати за селом.
Для того щоби відновити історичну справедливість постать Омеляна Харламповича потребує подальшого вивчення, визначення ролі і внеску у розгортанні боротьби українського визвольного руху.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь