Ратнівська селищна рада
Ратнівська територіальна громада
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА!!! Летюча сажка

Дата: 16.05.2024 15:25
Кількість переглядів: 93

Протягом останніх років почастішали випадки появи летючої сажки особливо на присадибних ділянках. Основні ознаки зараження летючою сажкою зернових. Дана хвороба проявляється в період появи колоса. В результаті хвороби руйнуються всі частини колоса, за винятком стрижня, а уражені колоски перетворюються в чорну спорову масу. Відзначаються випадки розвитку спороносіння у вигляді вузьких смуг гриба на верхніх частинах стебла і листових пластинках. Зберігається у вигляді міцелію в зародках зерен пшениці. Одночасно з проростанням насіння відбувається активізація міцелію і він поширюється в напрямку точки росту рослини. В період утворення колоса патоген заселяє всі сформовані частини, за винятком стрижня. Надалі з міцелію утворюються теліоспори, і вражений колос містить чорну масу спор замість зерен. За допомогою вітру спори переносяться на сусідні здорові рослини і інфікують їх у період цвітіння. Потрапляючи на рильце квітки, вони проростають. Відбувається зараження сім'я бруньки, в якій розвивається майже нормальне зерно, що містить у зародку гіфи гриба. Зустрічається скрізь, де вирощується пшениця. Після збирання зерно покривається чорними спорами у вигляді сажи та має специфічний рибний запах. Дане зерно не бажано використовувати для годівлі тварин і птиці, або використовувати обмежено після відповідної обробки. Оптимальна температура для проростання теліоспор і росту міцелію 23-25 градусів і відносна вологість 60-95%. При 7-8 градусів ріст міцелію в тканинах припиняється, чим пояснюється менший прояв сажки на озимій пшениці.

При ранньому виявленню сажки необхідно при можливості поражені стебла видалити, решту посіву обробити фунгіцидами з добавлянням таких мікроелементів, як мідь, марганець. Фактори, що сприяють розвитку хвороби:

  • Вологість повітря вище 50% в поєднанні з температурою 22-25°С під час виколошування і цвітіння;
  • Вітряна погода в період цвітіння;
  • Пізній посів сприйнятливого до хвороби сорту;
  • Вирощування пшениці поблизу уражених посівів.

Заходи боротьби:

  • Науково обгрунтоване ведення насінництва;
  • Дотримання сівозмін;
  • Строки та способи посіву;
  • Використання мікроелементів (бор, кобальт, молібден, мідь, марганець).

Одним із самих ефективних методів боротьби з летючою сажкою є обовязкова передпосівна обробка насіння системними протруйниками з тризоловою діючою речовиною системної дії.

До таких препаратів можна віднести Дивидент Стар, Сертікол, Абсолют. такими як, Вінцит Форте, к.с. - 1,0 л / га в поєднанні з іншими біопогічними  методами захисту.

Особливо високоефективниі засобами  для боротьби з летючою сажкою: є поєднання хімічних та біологічних методів захисту. Це такі біопрепарати на приклад як Триховермін, планориз, фітоспорін та інші.
При застосуванні їх з іншими хімічними препаратами та мінеральними добривами ці препарати пригнічують розвиток фітопатогенних бактерій. Також ці препарати застосовуються для обприскування у період вегетації зернових, зернобобових овочевих, особливо в період плодоношення плодових, овочевих культур, винограду, суниці. Висока ефективність забезпечує високу конкурентоспроможність на ринку засобів захисту рослин. У випадку, якщо ви не обробляли насіння перед посівом, тоді сажку можна виявити вже на ранніх фазах розвитку рослин, це коли появляється колос. Основа ознака цієї хвороби, це почорніння колоса, який викидає рослина. Всі ці підозрілі колоски разом з рослинами необхіно вирвати і знищити методом спалювання, це необхідно робити весь період, коли появляться поражені колоски, а вони можуть появляються постійно, аж до збирання урожаю. Крім того необхідно посіви обробити такими фунгіцидами як Вінцит Форте, Квадро або іншими з цієї групи з розрахунку 1-1.5л/га, це дасть можливість максимально зберегти урожай.

ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія»


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь